Opravdu jsou vajíčka cholesterolová časovaná bomba?

Velikonoce máme úspěšně za sebou a bez ohledu na to, jakým způsobem jsme je slavili – anebo možná ani neslavili – jejich ikonickými symboly jsou vajíčka. Nejenom ty zdobené, ale i ty na velikonočních stolech, připravené mnoha chutnými způsoby. Patříte ale mezi ty, kterým při přípravě a před konzumací vajec bliká „cholesterolová kontrolka“?
Je tvrzení, že vajíčka jsou „cholesterolová časovaná bomba“ jenom další dietologický mýtus, nebo neprůstřelný vědecký fakt? Měli bychom se tedy při konzumaci vajíček krotit v zájmu svého zdraví? Anebo nutriční benefity konzumace vajec převyšují ty prý negativní, spojené s cholesterolem?
Pojďme si v tom udělat pořádek na základě vědeckých důkazů – za skvělý tip patří díky anesteziologičce Kristýne Adámikovej z agilního slovenského týmu Mladí lekári.
Konzumace vajec pod vědeckým drobnohledem
Vskutku zajímavý souhrn dosavadního vědeckého výzkumu týkajícího se konzumace vajec připravili experti a expertky z českého odborného portálu proLékaře.cz. S plnou vážností a vědomím, že výživové doporučení týkající se konzumace vajec, vycházející z vědeckého výzkumu můžeme považovat – pokud ne za úplně antagonistické – tak protichůdné.
Určitě jste se s nimi již setkali, je jich vcelku požehnaně, od klasického: „jedno vejce denně“, až po „spousty vajec“ – a na druhé straně barikády: pokud vejce, tak beze žloutků, anebo raději vůbec žádné…Jak to tedy opravdu je?
Vajíčka jsou cholesterolová bomba
Ano, je to opravdu tak, žloutek průměrně velkého slepičího vajíčka obsahuje až 200 mg cholesterolu, což je vážně hodně. Když se ale zaměříme na „cholesterolovou metodologii podle Sergia Leoneho“, tedy: dobrý, zlý a možná i ošklivý cholesterol, na talíři nakonec to vajíčko skončí.
Protože v principu ani velmi nejde o to, kolik cholesterolu zkonzumujeme, ale jakým způsobem ho náš organismus dokáže metabolizovat.
Ano, je pravda, že vysoká hladina cholesterolu v séru sehrává zásadní roli ve vzniku aterosklerózy. Kromě toho vaječný žloutek obsahuje i cholin, který je v těle metabolizován na trimethylamin-N-oxid, což je předpokládaný rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. Ale: vajíčka jsou v podstatě superpotraviny, což se jejich nutriční hodnoty týče.
Vajíčka jsou plné živin
Kromě vysokého obsahu cholesterolu jsou vajíčka bohatým zdrojem kvalitních nutrientů, nejenom proteinů, ale i všech esenciálních vitaminů kromě vitaminu C a taky řady minerálů a dalších bioaktivních látek. Průměrné vejce obsahuje:
- až 62 % doporučené denní dávky vitaminu B12
- 30 % doporučené denní dávky selenu
- 16 % doporučené denní dávky jódu
- 12 % doporučené denní dávky vitaminu D
A to vše je zabaleno v relativně nízkoenergetickém – asi 75 kcal – balíčku s převahou nenasycených mastných kyselin. A což je nejdůležitější: většinu nutrientů obsahuje žloutek, vaječný bílek jsou zejména bílkoviny.
Jsou vajíčka zdravé, nebo ne?
Tady by nám nejlepší odpověď dala zřejmě legendární Veronika: „Ano i ne!“…Je to tak, vztahu mezi konzumací vajec a rizikem různých onemocnění – zejména kardiovaskulárních, ale i onkologických a diabetu 2. typu – se věnovali vědci a vědkyně v mnoha studiích. Jejich výsledky nám však neumožňují učinit jednoznačné závěry. Dejme to tedy kurzoricky:
- data systematických přehledů s metaanalýzou randomizovaných kontrolovaných intervenčních studií naznačují, že konzumace vajec může mít slabý účinek na zvýšení sérové hladiny cholesterolu
- výsledky observačních studií jsou protichůdné, u zdravých lidí byl pozorován slabě pozitivní nebo žádný vliv na riziko kardiovaskulárních onemocnění
- u pacientů s preexistujícím diabetem bylo reportováno zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění při konzumaci většího množství vajec
- metaanalýza 41 prospektivních kohortových studií ukázala spojitost konzumace většího množství vajec se zvýšením rizika kardiovaskulárních příhod – zejména ve studiích provedených v USA
- korelace ale nebyla pozorována v evropských a asijských studiích
- další metaanalýza ukázala negativní korelaci mezi příjmem vajec v množství do 7 kusů za týden a rizikem nefatálních kardiovaskulárních příhod ve srovnání se skupinou nekonzumující vejce
- u lidí konzumujících 3 vejce týdně – ve srovnání s těmi, kteří vejce nejedli vůbec – bylo pozorováno snížení rizika nefatální ischemické choroby srdeční
Komparační problémy
Podle českých expertek a expertů z českého odborného portálu proLékaře.cz je hlavním limitujícím faktorem metaanalýz observačních studií fakt, že jen málokdy berou v úvahu, čím je vejce ve stravě nahrazeno. Když tedy z analýz vyplývá, že konzumace většího množství vajec je spojena s vyšším rizikem onemocnění, je nevyhnutné položit otázku: Ve srovnání s čím?
Kupříkladu metaanalýza regresívně modelující mortalitu při různých způsobech výživy srovnávala riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění lidí přijímajících 300 mg cholesterolu denně s těmi, kteří měli nulový příjem cholesterolu potravou.
Riziko by bylo stále mírně zvýšené i při porovnávání konzumace 1 vejce denně versus nenahrazování 1 vejce jakoukoliv jinou potravinou obsahující cholesterol.
Ale v případě, kdyby bylo vejce nahrazeno stejně energeticky hodnotnou stravou obsahující cholesterol – mléčné výrobky, uzeniny, ryby a další – kardiovaskulární riziko spojené s konzumací jednoho vejce bude naopak nižší.
Jíst nebo nejíst?
Hamletovská otázka týkající se konzumace vajec ve vztahu k zdraví může mít navzdory výše popsaným různým výsledkům vědeckého výzkumu jednoznačnou odpověď.
Z dostupných dat totiž jasně vyplývá, že odpověď lidského organismu na cholesterol přijímaný z potravy je individuální. Průměrně se sice z potravy vstřebává přibližně 56 % obsaženého cholesterolu, u konkrétních lidí se však konkrétní hodnota pohybuje v poměrně širokém rozmezí asi 29–80 %. Což je dáno nejenom genetickou variabilitou receptoru pro cholesterol, ale i individuálními odlišnostmi v jaterním metabolismu.
Zajímavý je fakt, že v potravinách, které jsou zdroji cholesterolu, bývají často obsaženy i nasycené mastné kyseliny, které mají negativní vliv na hladinu LDL – toho zlého – cholesterolu v krvi. O vejcích to ale neplatí.
Podle dostupných dat tedy můžeme společně s experty a expertkami odborného portálu proLékaře.cz konstatovat:
- vejce mají na lidské zdraví spíše pozitivní nebo neutrální vliv
- pokud jsou vajíčka pravidelně konzumována jako součást vyvážené stravy, neměla by představovat zdravotní riziko
- vejce přispívají k pocitu sytosti a mohou mít myoprotektivní účinek, což by mohlo podpořit udržování optimální hmotnosti
- vejce se jeví jako jeden z ekologicky nejudržitelnějších zdrojů živočišných proteinů
Dobrou chuť přeje
Ján Schneider
Foto: pexels