Nemusí vaše děti luštěniny? A co s tím děláte?

 Nemusí vaše děti luštěniny? A co s tím děláte?

Dnešní „virtuální dietologie“, které se kudy-tudy po sociálkách a jiných zákoutích virtuálního všehomíra věnuje prakticky leckdo bez jakéhokoliv vzdělání, kvalifikace a zkušeností souvisejících s tímto exaktním oborem, nás často doslova atakuje „potravinami zabírajícími na všechno.“ Pokud bychom ale jejich „účinky“ konfrontovali s vědeckými důkazy, nenalezneme zhola nic, co by je potvrdilo. Proto je i v této oblasti mimořádně důležité, odkud čerpáme informace a do jaké míry máme jistotu, zda jsou pravdivé, ověřené a mají vědecké, medicinské a dietologické opodstatnění. Své polínka do věčného ohýnku osvěty postavené na vědecky ověřených faktech jsme se proto rozhodli přikládat i my v našem seriálu o superpotravinách.

Již jsme se věnovali skořici, zázvorukakaumelounučervené řepěmedutykviovesným vločkámkefírukysanému zelízelenému čaji, soli, batátůmluštěninám, bramborámbanánům, mrkvi a pistáciím.

Dnes se vrátíme k luštěninám z rodičovsko-edukačního pohledu.  

Víte, jak můžeme naše děti naučit jíst luštěniny?

Taky to netušíte a vaše děti nebo vnoučence tyto zdravé superpotraviny prostě a zarytě odmítají konzumovat? A nemáte šanci tu nutričně superhodnotnou hráškovou kašičku do nich naládovat? Alespoň jedno sousto za babičku?

Když jsme slavili Světový den luštěnin, dal jsem k dobru link na „manuál“ expertek a expertů z Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství FAO. A slíbil jsem vám samostatný článek o tom, jak na to. Odbornice a odborníci z FAO se titulkem věru moc nepárali a dali to hezky naostro:

Jak přinutit děti jíst luštěniny?

Pojďme tedy na to, samozřejmě beze potírání dětských práv. A budeme se bavit o dětech jesličkového nebo předškolního věku, které nám prozatím jaksi nedovedou na plné pusinky luštěnin vysvětlit, že to opravdu jíst nebudou, protože to nejenom nevypadá chutně, ale také to chutné vážně není…

Ruce na bryndáčky, dámy a pánové, vzpomenete si, že jste se jako dítě nevěděli dočkat, kdy zase babička navaří svou věhlasnou fazolovou polívku? Anebo kdy zase bude jídelnu ve školce provoňovat čočka na kyselo?

A teď chceme, aby tyto gurmánské skvosty konzumovali naše ratolesti? No ano, chceme, protože jsou to opravdu zdravé superpotraviny. Jak tedy na to beze ztráty kytičky a beze dětských slziček na plnými talíři?

Metoda „utajené ingredience“

Můžeme ji aplikovat zejména u dětí, které jsou alergické již na slova čočka, hrášek, fazolka, cizrna, luštěnina a podobné ekvivalenty a když je zaslechnou, dostávají panické ataky.

Zkuste to tedy jinak, jednoduše tyto zdravé ingredience ve vší tichosti přidejte do oblíbených jídel. Pravda, palačinky s hráškovou kaší místo povidel vám asi neprojdou, ale do omáčky na špagety přece luštěniny můžeme zkusit propašovat. Nebo do oblíbených karbanátků nebo fašírek můžeme zkusit přidat – pro začátek v malých dávkách – luštěniny.

Metodu zkuste směle aplikovat i při přípravě polévek, dušených pokrmů či omáček. Vařená čočka, fazole nebo hrách se v rozmixovaném stavu v mnoha jídlech lehce ztratí, dodají jim jinou chuť, zahustí je a obohatí o živiny.

Technika odstranění nechutného

Odbornice a odborníci z FAO tvrdí, že dětem může vadit – až tak, že ji nenávidí – „kašovitá“ konzistence fazole. Tu má obvykle již předvařená, konzervovaná fazole a tento její neduh dokážeme eliminovat tak, že vaříme sušenou fazoli. Předpřipravenou tak, jak to dělávali naše babičky – přes noc ji nechaly „odstát“ namočenou ve vlažné vodě.

Pokud bychom výsledný pokrm analyzovali, konzistenci nebo chcete-li strukturu můžeme teď hodnotit ve škále od „méně kašovitá“ přes „podstatně méně odporná“ až po „vcelku jedlá“.

Praktický přístup

Pokud patříte k trpělivým a praktickým rodičům či starým rodičům, určitě uvítáte několik tipů, jak děti zaujmout nebo dokonce nadchnout – ano, pro luštěniny.

  • zajděte spolu do knihovny a určitě tam naleznete literaturu o pěstění luštěnin
  • vypěstujte si s dětmi vlastní úrodu vybraných luštěnin v celém vegetačním cyklu od zasazení fazolky až po sběr a sušení fazolek
  • pokud nemáte zahradu, klidně i na balkóně, nejde přece o hektarové výnosy, ale o proces
  • zapojte děti i do vaření
  • z vlastní zahrádky přece všechno chutná lépe

Hravá paradoxní metoda

I když dětem z principu zakazujeme „hrát si s jídlem“, můžeme jejich hravost využít v zájmu nutričních cílů. Krásně vyskládaný barevný luštěninový talíř přece vypadá poněkud vábněji než nazelenalá břečka pochybné kašovité konzistence. Nechte děti, ať se samy vyhrají s tvorbou vlastních luštěninových talířů, kterých obsah bude radost jíst.

Luštěninový dezert?

A proč ne, vždyť když nám může chutnat mrkvový nebo rebarborový koláč, tak proč to nezkusit s luštěninami? Mimochodem, není to nic nové pod gurmánským sluncem, vždyť sladké fazolové pasty se často používají jako ingredience dezertů východoasijské kuchyně.

Vařené černé fazole můžou být zdravější náhradou vajec – co se cholesterolu týče – v různých receptech na čokoládové dezerty a sušenky. A co je na tom nejlepší? V tomto případě vaše děti či vnoučence opravdu nepoznají rozdíl.

Pokud potřebujete inspiraci, ať se líbí recepty luštěninových jídel z celého světa.

Dobrou chuť přeje

Ján Schneider

Foto: pixabay, freepik

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *