Chutná vám western diet?

 Chutná vám western diet?

Přemýšleli jste někdy nad tím, co vlastně jedli hrdinové Mayovek nebo Cooperovek, na čem si pochutnávali všichni ti indiáni, zálesáci, mohykáni, kovbojové, lovci, šerifové, kladňáci, zlosynové i psanci, když měli polední pauzu mezi všemi těmi lovy a boji, kterým se věnovali?

Dnes bychom asi ohrnovali nosíky nad sušeným bizoním masem, tuhém jako kůže sedel, na kterých museli muži Divokého Západu denně prosedět hodiny a které bylo třeba intenzivně žvýkat celý den. A večer to celé zajíst vařenými fazolemi, na jižnějších texaských prériích třeba i chili con carne, zapít ohnivou vodou a zadymit dýmkou míru.

Ale tato dieta zřejmě měla něco do sebe, vždyť po prériích a lesích Nového Světa se určitě nepřeháněli na divokých ořích a často i po vlastních obézní drsní zálesáci, nebo obtloustlí původní obyvatelé.

Nebudeme radši pátrat, kolik má „western diet“, jak ji známe dnes reálně společného s často divokými recepty Divokého Západu a nahlédněme rovnou pod pokličku, ne však zálesáckého kotlíku. Protože western diet s Divokým Západem a westerny společného – kromě podobného názvu asi tolik, jako burizony s Arizonou.

 

Proč western diet?

Možná už správně tušíte, že to není žádná možná divoká, ale přece jenom dieta, jejíž cílem by mělo být tak, jako u všech diet: zhubnout, shodit ta nadbytečná kilečka a zbavit se přebytečného tuku, který se nám v našich tělech ukládá tam, kde nechceme.

Je to úplně obráceně: western diet je souhrn nezdravých stravovacích návyků, kterým dietologové dali nepříliš invenční název: západní strava – western diet, nebo standardní americká strava – Standard American Diet (SAD).

Je to tak, jsou to všechna ta mletá masa v houskách, párky v rohlících s kečupem, hořčicí a jinými dresinky, k tomu mastné hranolky, propečené steaky a řebírka, okrouhlé sladké koláče s dírami, lívance s javorovým sirupem, másla s buráky, chipsy, slazené cereálie… A to vše vydatně zalívané slazenými nápoji, případně i alkoholem.

Proč je western diet nezdravá

Inu protože má vysoký obsah nasycených tuků, cukrů, rafinovaných uhlohydrátů, soli, nízký podíl ovoce a zeleniny a nedostatečné úrovně životně důležitých nutrientů a mikroživin.

Vědci, lékaři a dietologové sice bijí v souvislosti s western diet na varovní tamtamy již léta, ale zatím zřejmě marně, shrňme si tedy základní fakty:

  • nezdravá strava je v USA zodpovědná až za 45 % všech úmrtí na kardiometabolické onemocnění
  • většina Američanů nekonzumuje zdravou stravu, ale potraviny s vysokým podílem nasycených tuků, cukru a sodíku
  • SAD je známá tím, že je vyskládaná ze ultra-zpracovaných potravin plných nasycených tuků, sacharidů, soli a aditiv
  • každý druhý dospělý Američan nebo Američanka má nadváhu a každý 3 z pěti trpí obezitou

A proč o tom píšeme uprostřed Evropy a nenecháme Američany, ať si dopřejí, jedí a pijí, co chtějí a co jim hrdla a žaludky ráčí?

Protože negativem globalizace je i „export“ SAD do všech koutů světa s neblahými důsledky, které zaznamenala i Světová zdravotnická organizace v souvislosti s globální pandemií obezity.

Alarmující a na vážné zamyšlení je – kromě mnoha jiných – i fakt, že v průběhu 41 let stoupl globálně výskyt obezity u dětí a mladých lidí od 5 do 19 let až pětinásobně, ze 4 % v roce 1975 na téměř neuvěřitelných 18 % v roce 2016.

Proč ještě není western diet zdravá

Každý, kdo konzumuje SAD se vystavuje riziku nadměrného či vysokého příjmu sodíku, červeného a zpracovaného masa, nasycených a trans-tuků, rafinovaných zrn, mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku. Nejsou to jenom zdraví škodlivé ultra-zpracované potraviny, ale i cukrem slazené nápoje a alkohol.

SAD tedy v žádném případě nemůžeme – protože nemáme proč – považovat ani za zdravý, ani vyvážený stravovací vzorec, naopak. Kromě výše popsaného má také nízký obsah některých životně důležitých mikroživin, zejména vitamínů A, C, D, E a zinku.

Dlouhodobá konzumace SAD může vést k rozvoji těchto zdravotních stavů, spojených s mnoha komplikacemi:
• nadváha a obezita
kardiovaskulární onemocnění včetně náhlé mozkové cévní příhody – mrtvice
• diabetes 2. typu
• určité typy onkologických onemocnění

Western diet, nechvalně známá i jako SAD určitě to není ta správná stravovací strategie a nejlépe uděláme, když se jí jednoduše, ale nekompromisně budem vyhýbat. Zdravou a správnou cestou v žádném případě není ani to, že souběžně s konzumací SAD se budeme snažit deficit mikroživin „vykrýt“ suplementací koňských dávek doplňků výživy.

Výhodou dnešního globalizovaného světa je kupříkladu i to, že všichni máme k dispozici dostatek informací vycházejících z vědecky, medicínsky i dietologicky ověřených faktů o tom, jak se zdravě stravovat. Tyto informace postačí akceptovat, překlopit do svého životního stylu a v zájmu zachování fyzického a duševního zdraví se jimi začít každodenné řídit. Je to vážně tak jednoduché, nestačí ale jenom chtít, ale to i reálně udělat.

Ján Schneider

foto: pixabay, pexels, unsplash

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *