Superpotraviny: červená řepa je až neskutečně zdravá
V dnešní „virtuální dietologii“, které se beze jakýchkoliv skrupulí věnuje prakticky kdokoliv bez jakéhokoli vzdělání, kvalifikace a zkušeností souvisejících s tímto oborem, můžeme narazit doslova na „potraviny na všechno.“ Pokud bysme však jejich „účinky“ konfrontovali s vědeckými důkazy, nenalezneme nic, co je potvrzuje. Proto je i v této oblasti mimořádně důležité, odkud čerpáme informace a do jaké míry máme jistotu, že jsou pravdivé, ověřené a mají vědecké, medicinské a dietologické opodstatnění. Své polínka do věčného ohýnku osvěty postavené na faktech jsme se rozhodli přikládat i my v našem seriálu, který věnujeme superpotravinám.
Již jsme psali o skořici, zázvoru, kakau, melounu a dnes si pochutnáme na červené řepě, zvané v našich končinách i cvikla.
Keltští druidi před pár tisíci lety připisovali červené řepě přímo až zázračné léčivé účinky. Do Evropy tuto rostlinu z čeledi laskavcovitých dovezli ze severní Afriky Římané, kteří znali a využívali jejích účinků například při snižování teploty. První záznamy o červené řepě jako plodině konzumované lidmi jsou staré přibližně 3 000 let a pocházejí z Babylonie.
Červenou řepu, lidově cviklu můžeme směle považovat za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.
Ať už budeme červenou řepu konzumovat syrovou, vařenou, dušenou, pečenou či nakládanou, dodáme našemu tělu poměrně slušnou dávku vlákniny, bílkovin, sacharidů a dalších zdraví prospěšných látek a živin. Červená řepa obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, ze stopových prvků vápník, železo, draslík, hořčík a sodík.
Zdravotní benefity červené řepy
Pravidelná konzumace nutričně bohaté krvavě červené kořenové zeleniny má zejména tyto zdravotní benefity:
- pigment betalain, který dává červené řepě charakteristickou barvu, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, brání kůrnatění cév a podpořuje činnost jater
- vysoký obsah vlákniny – 3,8 gramu v šálku červené řepy – pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a udržovat zdravou hmotnost
- vláknina je nápomocná při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, zánětlivých střevních onemocnění i rakoviny tlustého střeva
- vysoký obsah dusičnanů pomáhá zvyšovat průtok krve, zlepšuje funkci plic, posiluje svalovou kontrakci, spolupodílí se na snižování krevního tlaku a pomáhá zlepšovat kognitivní funkce
- draslík je nápomocný při zlepšování pružnosti cév, což má pozitivní přínos pro zdraví kardiovaskulárního systému
- kromě močopudných účinků pomáhá vylučování solí z těla, stimuluje činnost žaludku a tvorbu žluče
- podporuje buněční růst a napomáhá při opravě jader buněk
- aktivuje tvorbu červených krvinek
- je nápomocná při neutralizaci a odstraňování jedovatých látek ze střeva a mozku
- pomáhá při odstraňování zácpy
- dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nechtům
Tak, jako u všech zdravých potravin je i kouzlo pozitivních účinků červené řepy skryto v pravidelné dlouhodobé konzumaci.
Pár kulinářských tipů
Červenou řepu si můžete připravit bez toho, abyste měli negativní paměťové chuťové reminiscence z nakládané cvikly, podávané ve školních jídelnách.
Surová, tepelně nebo jinak neupravená cvikla má skvělé uplatnění v salátech, její mírně nasládlou chuť lze zvýraznit a kombinovat s česnekem, zelím, křenem, jablkama, citrusy nebo i ořechy.
Z mírně podušené nebo vařené cvikly můžeme připravit skvělé marinované, smetanové, jogutrové nebo majonézové saláty. Pro všechny, kteří neoblibují kyselé saláty postačí červenou řepu povařit, mírně osolit, pokapat citronem a máslem.
Cviklové saláty jsou libovou přílohou k smaženému, pečenému nebo grilovanému masu, ale jistě se uplatní i ve vegetariánské nebo vegánské kuchyni jako samostatné jídlo.
I při konzumaci červené řepy platí pravidlo: požívat s mírou, protože kromě všech zdraví prospěšných látek obsahuje i oxaláty, které mohou způsobovat problémy lidem s ledvinovými kameny.
Ján Schneider
foto:pexels