Taky jste dnešní den oslavili čokoládou?

 Taky jste dnešní den oslavili čokoládou?

Každý den je co slavit anebo jak praví zlidovělý bonmot anonymního bonvivána: „Důvod na oslavu se vždycky najde!“ Dnes máme důvodů více, předně vše nejlepší všem, kteří se narodili 13. září a samozřejmě i všem Luborům. Za našimi hranicemi dnes slaví svůj svátek i Amát, Amátus, Amáta, Ctibor a Stibor, Sven, Eugenia, Aureliusz, Kornél, Johan, Tobias, Notburga…Bez ohledu na hranice a rodné listy můžeme dnes všichni slavit i Den pozitivního myšlení.

Dnes slavíme taky Den Roalda Dahla – narozeného 13. září 1916, autora mnoha poutavých knih pro děti, včetně legendárního Karlíka a továrny na čokoládu. A ano, dnešní den máme důvod oslavit mlsáním čokolády, vždyť to se přece v Mezinárodní den čokolády patří.

Proč máme čokoládu tak rádi?

Nejde jenom o libovou chuť prakticky jakéhokoliv druhu čokolády a ten neopakovatelný lahodný pocit, když se rozplývá na jazyku. Čokoláda dělá dobře i našim myslím, duším a tělům. A máme nejenom zážitkově, laicky ověřeno, že nám opravdu dělá dobře, ale i vědecky dokázáno, že má našemu fyzickému i duševnímu zdraví prospěšné účinky.

Tajemství blahodárných účinků čokolády a její hlavní složky – kakaa zřejmě znali již její mayští „vynálezci“. I proto bylo v mayské a aztécké, předkolumbovské době kakao, anebo chcete-li horká čokoláda považováno za Nápoj bohů. A mohli si ho dopřát opravdu jenom příslušníci nejvyšší, panovnické kasty a tento nápoj byl i součástí náboženských rituálů.

Inu, popravdě původní, mayská a později i aztécká čokoláda má od té dnešní tekuté, horké čokolády poměrně daleko a věru nevím, jestli by nám chutnala. Čokoláda podle původní mayské receptury byla kromě toho, že téměř absolutně hořká. A pokud slazená, tak jenom mírně agávovým sirupem nebo medem. A na pomyslné pyramidě chutí až pálivá, protože původní obyvatelé předkolumbovské střední Ameriky si Nápoj bohů dochucovali především chilli a dalším kořením a aromatickými bylinami.

Zdravotní benefity čokolády

I vědci, vědkyně, lékaři, dietoložky, nutriční poradci a další experti a odbornice stejně jako všichni ostatní určitě rádi čokoládu mlsají. A mají mnoho pádných důvodů tuto prastarou a globálně oblíbenou pochoutku vědecky zkoumat, z mnoha stran a úhlů pohledů.

Když dáme bokem všechny druhy čokolády, ve které je více cukru než kakaa, přiměřená a klidně i pravidelná konzumace nám kromě rozkošných kulinářských zážitků přináší i mnoho zdravotních benefitů. Ne nadarmo jsme v našem seriálu zařadili kakao, a i čokoládu mezi superpotraviny.

  • od roku 2018 máme britsko-holandským vědeckým týmem opět potvrzeno, že vyšší příjem čokolády je spojen s nižším rizikem budoucích kardiovaskulárních příhod
  • jihokorejští vědci a vědkyně v roce 2022 dokázali, že konzumace hořké čokolády s obsahem 85 % kakaa zlepšuje náladu ve spojení se střevními mikrobiálními změnami u zdravých dospělých
  • americká studie již v roce 2012 potvrdila, že častější příjem čokolády je spojen s nižším BMI
  • americko mexická vědecká spolupráce přinesla v roce 2016 závěr, že konzumace hořké čokolády měla příznivé účinky na pohybovou kapacitu pacientů po srdečním selhání

Ve výčtu vědecky potvrzených různých benefitů čokolády na různé oblasti našeho fyzického i duševního zdraví bychom mohli dlouze pokračovat. A věřte, že všechny citované a samozřejmě i další studie nejsou sponzorovány žádnou kakaovou lobby nebo čokoládovými monopoly. A vědkyně a vědci deklarují, že nejsou ve svých čokoládových studiích v žádném střetu zájmů.

Čokoládové vědecké perly a perličky

Ve vědeckých databázích a žurnálech občas nalezneme i nějaké ty perly i perličky. A platí to i pro „čokoládologii“.

Belgičtí vědci a vědkyně věnující se výzkumu a analýze přírodních pokrmů a potravin při zkoumání blahodárných účinků čokolády a kakaa na lidskou náladu navrhli koncept „Pyramidy nálady“. Protože popsali hned několik různorodých mechanismů souvisejících s různými složkami kakaa a čokolády, které rozličnými způsoby ovlivňují naši náladu.

Ryze ženský vědecký tým Kalifornské univerzity při zkoumání vztahu konzumace čokolády a depresivních symptomů nazval čokoládu Náladovým jídlem. Když autorky studie 22. 3. 2010 vygooglily společně slova „čokoláda“ a „nálada“, net jim poskytl 5 690 000 výsledků vyhledávání.

A kdo jiný než italští vědci a vědkyně zkoumali loni vliv krátkodobé suplementace čokolády na složení mikrobiomu a sérové markery metabolismu lipidů – hádejte v jaké specifické skupině? Ano, zkoumali vliv horké čokolády na profesionální italské mužské fotbalisty. A k čemu dospěli? Požití horké čokolády může být považováno za účinnou výživovou strategii v elitním sportovním prostředí během období vysoce intenzivního tréninku a přeplněných soutěží.

Dopřejme si tedy lahodnou a zdravou čokoládu nejenom dnes, v Mezinárodní den čokolády, ale pravidelně. Samozřejmě, ideálně hořkou, s co nejvyšším obsahem kakaa a co nejnižším obsahem cukru.

A můžeme si svůj čokoládový kulinářský repertoár doplnit některým ze zaručeně zdravých čokoládových receptů přímo z kuchyně Mayo Clinic. Třeba tento Dekadentní čokoládový dort.

Všechno nejlepší a dobrou chuť přeje

Ján Schneider

Foto: pixabay, pexels

 

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *