Proč je důležité slavit Světový den bezpečnosti potravin?
Jistě není pravidlem, že bychom slavili všechny svátky, nebo spíše světové či mezinárodní dny, které na nás červeně blikají a svítí v kalendářích preventistů, lékařů a zdravotníků. V běžných kalendářích nám totiž běžně neblikají a nesvítí. I proto se usilujeme na našem webu o těchto dnech pravidelně psát, protože je to potřebné. OSN, UNICEF, Světová zdravotnická organizace a další kompetentní instituce vyhlašují tyto svátky z důležitých důvodů. A během nich preventisté, lékaři a všichni, kteří mají z titulu své odbornosti profesionální povinnost šířit zdravotní osvětu, dělají všechno, co je třeba, aby byla veřejnost odborně informována o konkrétním tématu, týkajícím se konkrétního svátku, nebo světového, mezinárodního či evropského dne. A to jsou důvody, proč o těchto svátcích píšeme i my.
Z pohledu OSN jsou mezinárodní dny a týdny příležitostí ke vzdělávání veřejnosti o problémech, které vyvolávají obavy, k mobilizaci politické vůle a zdrojů k řešení globálních problémů. A taky k oslavě a posílení úspěchů lidstva.
Dnes slavíme Světový den bezpečnosti potravin.
Už jsou dávno pryč časy, kdy jsme konzumovali zejména to, co jsme si dopěstovali, ulovili, nasbírali nebo chovali někde v chlívku. A to, co jsme neměli „z vlastní zahrádky“, jsme jednou za čas nakoupili na trhu, jarmarku nebo v krámě.
Žijeme v časech potravinářského průmyslu produkujícího zpracované, super nebo ultra zpracované potraviny, které často nemají s těmi ryzími, přírodními pokrmy mnoho společného. Bezpečnost potravin je tak důležitá, že jí byl vyhrazen v kalendářích 7. červen jako Světový den bezpečnosti potravin.
Proč je bezpečnost potravin důležitá?
Experti Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) v tom mají jasno:
- bezpečnost potravin sehrává zásadní roli při snižování výskytu nemocí přenášených potravinami
- každoročně onemocní až 600 milionů lidí v důsledku přibližně 200 různých typů onemocnění přenášených potravinami
- důsledkem nemocí způsobených jídlem je každoročně 420 000 úmrtí, kterým lze předejít
- břemeno onemocnění přenášených potravinami nejvíce dopadá na chudé a mladé lidi
Světový den bezpečnosti potravin je rok co rok důležitou příležitostí s globálním dosahem nejenom na informování o otázkách bezpečnosti potravin, ale i možností demonstrovat, jak lze předcházet onemocněním způsobeným potravinami. Kromě toho je Světový den bezpečnosti potravin platformou na odbornou diskusi o společných přístupech a řešeních zvyšujících bezpečnost potravin napříč sektory.
Historie tohoto svátku je poměrně čerstvá:
- komise pro Codex Alimentarius na svém zasedání v roce 2016 jednomyslně souhlasila s podporou návrhu na trvalé vyhlášení Světového dne bezpečnosti potravin v rámci OSN
- na zasedání FAO v roce 2017 získala iniciativa významnou podporu světových expertů na bezpečnost potravin
- WHO se přidala se svou podporou ve stejném roce
- Valné shromáždění OSN vyhlásilo Světový den bezpečnosti potravin 20. prosince 2018
- od roku 2019 je každý 7. červen dnem oslav nespočetného množství výhod bezpečných potravin
Světový den bezpečnosti potravin 2024
Letošním tématem Světového dne bezpečnosti potravin je: Bezpečnost potravin: připravte se na neočekávané.
Experti každoročně 7. června připomínají, že bezpečnost potravin je kolektivní odpovědností nejenom výrobců, ale všech zúčastňujících se celého cyklu produkce a prodeje potravin, včetně spotřebitelů. Letos ale zdůrazňují, že můžou nastat výjimečné situace, které mohou do celého cyklu produkce potravin neočekávaně zasáhnout a bezpečnost potravin ohrozit.
Jak jsme – a jestli vůbec – připraveni na neočekávané? Incidenty týkající se bezpečnosti potravin můžou nastat i v naší lednici, v restauraci, na trhu, mohou být ale způsobeny i přírodními katastrofami. A protože rizika ohrožující bezpečnost potravin v dnešním globalizovaném světě neznají hranice, mohou se rychle změnit z místního, lokálního problému na mezinárodní nouzovou situaci.
Z těchto faktů vychází i slogan letošního Světového dne bezpečnosti potravin: Bezpečnost potravin je věcí každého.
Potravinové dodavatelské řetězce zahrnují výrobce, zpracovatele, přepravce, distributory, maloobchodníky, kuchaře a spotřebitele. A v každém ohnivku těchto řetězců existují rizika, která můžou způsobit kontaminaci potravin. A každý, kdo se v různých fázích podílí svým dílem práce na fungování potravinového dodavatelského řetězce má svůj díl zodpovědnosti.
Letošní Světový den bezpečnosti potravin přináší tyto výzvy na akci:
- ujistěte se, že je to bezpečné – vlády musí zajistit bezpečné a výživné jídlo pro všechny
- pěstujte bezpečně – zemědělství a výrobci potravin si musí osvojit osvědčené postupy
- udržujte to v bezpečí – provozovatelé podniků se musí ujistit, že potraviny jsou bezpečné
- vězte, co je bezpečné – spotřebitelé se musí dozvědět o bezpečných a zdravých potravinách
- spojte se za bezpečnost potravin – pracujme společně na bezpečných potravinách a dobrém zdraví!
Podle expertů OSN je bezpečnost potravin společnou odpovědností vlád, výrobců, zpracovatelů a spotřebitelů a každý – od farmy až po stůl – má svou důležitou roli. Spolupodílejme se tedy zodpovědně a informovaně na zabezpečení toho, aby byly potraviny, které konzumujeme, bezpečné a nepoškodily naše zdraví. Všichni k tomu máme k dispozici kompletní expertní informace.
Ján Schneider
Foto: FAO, OSN, WHO