Jak připravovat a skladovat potraviny a nápoje v létě?
Co se týká piva, máme v tom všichni jasno již od roku 1985, postačí láhve položit na ten správný schod do sklepa. Ale nejenom zlatavým mokem jsme živi, pojďme si tedy zopakovat, jak připravovat a skladovat potraviny a nápoje v létě tak, aby nám vydržely a abychom vydrželi i my. Protože klimatická změna se nám – pro mnohé až překvapivě rychle – překlopila do globální klimatické krize a musíme se smířit s tím, že bude tepleji. Opravdu, toto léto a pomalu 12 měsíců v řadě jsou nejteplejší v historii meteorologických měření, takto o rok ale bude ještě hůř. O tom někdy příště a pojďme zpátky k jídlu a pití.
Lednice, mrazáky a spižírny nestačí
Navzdory tomu, že žijeme v době ledničkově-mrazákové a od babiček víme i to, jak skladovat dobrůtky ve spižírnách, v letních vedrech nám tyto vymoženosti a osvědčené postupy nemusí stačit. A když je ve stínu přes 30 a v našich domácnostech šlapou ventilace, klímy, rekuperace a další chladící mašinky naplno, až se přehřívají, jednoduše si musíme dávat větší pozor. Nejenom na své zdraví, ale i na přípravu, skladování všeho, co jíme a pijeme.
Zlatý standard – 5 klíčů k bezpečnému stravování
Mezinárodně akceptovaný standard vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace. Zrodil se před 18 lety a dostal do vínku lapidární název: Pět klíčů k bezpečnějším potravinám.
1. Udržujte čistotu
- myjte si ruce nejenom po použití toalety, ale také před manipulací s potravinami i při přípravě jídla
- čistěte, umývejte všechny plochy, nádobí a zařízení používaná pro přípravu jídel
- zabezpečte prostory kuchyně a míst, kde skladujete potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
- preventivně tak eliminujete přenos mikroorganismů k jídlu a vyvolání nemocí způsobených jídlem
2. Oddělujte syrové potraviny od uvařených pokrmů
- k přípravě a manipulaci se syrovými potravinami používejte samostatné nářadí, pomůcky a nádoby
- uskladňujte jídlo v uzavřených nádobách a obalech, zabraňte kontaktu připravených jídel se syrovými potravinami
- takto snížíte riziko přenosu mikroorganismů ze syrových potravin do připraveného jídla
3. Buďte důkladní při vaření a ohřívání pokrmů
- správné vaření a tepelná úprava při teplotě minimálně 70 °C zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroorganismy
- zvláštní pozornost vyžaduje mleté maso, velké kusy masa, celá drůbež a rolované pečené maso
- důkladně uvařená jídla i důkladně zahřívejte
4. Potraviny skladujte při bezpečné teplotě
- většina mikroorganismů se rozmnožuje v teplotní škále 5-60 °C
- potraviny vyžadující chlazení či mrazení po nákupu co nejdříve uskladněte v chladničce či mrazničce podle pokynů na obalu
- všechny uvařené a zkáze podléhající potraviny rychle zchlaďte pod 5 °C – to je běžná teplota v chladničce
- jídla neskladujte v chladničce příliš dlouhou dobu
- před servírováním udržujte jídlo horké – nad 60 °C
- při cestování uskladněte potraviny v přenosné ledničce, nebo upřednostněte potraviny nevyžadující chlazení
5. Používejte zdravotně bezpečnou vodu a suroviny
- voda, suroviny pro přípravu jídel a také poškozené potraviny mohou být kontaminovány nejen nebezpečnými mikroorganismy, ale i chemikáliemi
- používejte zdravotně bezpečnou vodu, nebo ji upravte tak, aby byla bezpečná
- vybírejte si čerstvé a zdravé potraviny
- ovoce a zeleninu omývejte čistou pitnou vodou
- preferujte potraviny vyrobené bezpečnými postupy
- nekonzumujte potraviny s porušeným obalem, změněným vzhledem, barvou, chutí nebo po uplynutí data spotřeby
Kolik nám to vydrží v chladu nebo na ledu?
Pokud jste četli pozorně bod 4. výše – máte? – tak teď máte přehled o obecných pravidlech chlazení či mražení. Pojďme si to rozměnit na drobnější.
Zásady skladování masa, konzerv a dresinků
- nespotřebovaný obsah jakýchkoli konzerv skladujte při teplotě 0-4 °C – tedy v ledničce 24 hodin
- zbytky nenechávejte v plechu, dejte je do uzavíratelného obalu
- paštiky a masné konzervy spotřebujte po otevření celé, jejich zbytky raději nekonzumujte
- zbytky z majonéz, dresinků a studených omáček skladujte v ledničce 48 hodin, nebo podle pokynů výrobce
- mletá a plněná masa skladujte v ledničce do 3 hodin
- chlazené krájené maso vydrží v ledničce 24 hodin, v mrazničce 14 dní
- vakuově chlazené maso vydrží po otevření v ledničce 24 hodin
- naložené maso skladujte v ledničce ne více než 48 hodin
- pečené, vařené, dušené a smažené maso v celku nenechávejte v ledničce déle než 24 hodin
- obalované maso, ryby, drůbež, zelenina a houby vydrží v ledničce jen 3 hodiny
- maso nikdy nerozmrazujte při pokojové teplotě, ale v ledničce, po rozmrazení ho už znovu nezmrazujte
Skladování zeleniny, brambor, sýrů a salátů
- umytá, očištěná nakrájená zelenina vydrží v ledničce 3-12 hodin
- pokud ji chcete použít jako oblohu či do salátů, zpracujte ji do 3 hodin
- zeleninové, luštěninové, těstovinové, rybí a ovocné saláty vydrží v ledničce do 6-12 hodin
- vařené těstoviny, brambory, rýži, luštěniny a vejce skladujte v ledničce do 12 hodin
- obložené mísy, masové nářezy, strouhané a krájené sýry vydrží v ledničce 12-24 hodin
Všechny potraviny a jídla uskladňujte v ledničce nebo mrazničce v oddělených nádobách.
Rozmrazujete správně?
Máme tedy poměrně podrobný manuál, jak chladit a mrazit. Umíme ale i správně rozmrazovat?
Při rozmrazování mražených potravin je ideální držet se rad Evropského úřadu pro bezpečnost potravin:
- nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě, ale na podnosu v ledničce
- rozmrazujte jen nezbytné množství potravin, po rozmrazení je opět nezmrazujte
- větší kusy před rozmražením rozlomte čistýma rukama nebo kuchyňskými pomůckami na menší
- zeleninu a ovoce rozmrazujte pod tekoucí studenou vodou, ideálně v původním obalu
Dobrou chuť a pohodové léto přeje
Ján Schneider
Foto: WHO, pixabay, pexels