Jak připravovat a skladovat potraviny a nápoje v létě?

 Jak připravovat a skladovat potraviny a nápoje v létě?

Co se týká piva, máme v tom všichni jasno již od roku 1985, postačí láhve položit na ten správný schod do sklepa. Ale nejenom zlatavým mokem jsme živi, pojďme si tedy zopakovat, jak připravovat a skladovat potraviny a nápoje v létě tak, aby nám vydržely a abychom vydrželi i my. Protože klimatická změna se nám – pro mnohé až překvapivě rychle – překlopila do globální klimatické krize a musíme se smířit s tím, že bude tepleji. Opravdu, toto léto a pomalu 12 měsíců v řadě jsou nejteplejší v historii meteorologických měření, takto o rok ale bude ještě hůř. O tom někdy příště a pojďme zpátky k jídlu a pití.

Lednice, mrazáky a spižírny nestačí

Navzdory tomu, že žijeme v době ledničkově-mrazákové a od babiček víme i to, jak skladovat dobrůtky ve spižírnách, v letních vedrech nám tyto vymoženosti a osvědčené postupy nemusí stačit. A když je ve stínu přes 30 a v našich domácnostech šlapou ventilace, klímy, rekuperace a další chladící mašinky naplno, až se přehřívají, jednoduše si musíme dávat větší pozor. Nejenom na své zdraví, ale i na přípravu, skladování všeho, co jíme a pijeme.

Zlatý standard – 5 klíčů k bezpečnému stravování

Mezinárodně akceptovaný standard vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace. Zrodil se před 18 lety a dostal do vínku lapidární název: Pět klíčů k bezpečnějším potravinám.

1. Udržujte čistotu

  • myjte si ruce nejenom po použití toalety, ale také před manipulací s potravinami i při přípravě jídla
  • čistěte, umývejte všechny plochy, nádobí a zařízení používaná pro přípravu jídel
  • zabezpečte prostory kuchyně a míst, kde skladujete potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
  • preventivně tak eliminujete přenos mikroorganismů k jídlu a vyvolání nemocí způsobených jídlem

2. Oddělujte syrové potraviny od uvařených pokrmů

  • k přípravě a manipulaci se syrovými potravinami používejte samostatné nářadí, pomůcky a nádoby
  • uskladňujte jídlo v uzavřených nádobách a obalech, zabraňte kontaktu připravených jídel se syrovými potravinami
  • takto snížíte riziko přenosu mikroorganismů ze syrových potravin do připraveného jídla

3. Buďte důkladní při vaření a ohřívání pokrmů

  • správné vaření a tepelná úprava při teplotě minimálně 70 °C zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroorganismy
  • zvláštní pozornost vyžaduje mleté ​​maso, velké kusy masa, celá drůbež a rolované pečené maso
  • důkladně uvařená jídla i důkladně zahřívejte

4. Potraviny skladujte při bezpečné teplotě

  • většina mikroorganismů se rozmnožuje v teplotní škále 5-60 °C
  • potraviny vyžadující chlazení či mrazení po nákupu co nejdříve uskladněte v chladničce či mrazničce podle pokynů na obalu
  • všechny uvařené a zkáze podléhající potraviny rychle zchlaďte pod 5 °C – to je běžná teplota v chladničce
  • jídla neskladujte v chladničce příliš dlouhou dobu
  • před servírováním udržujte jídlo horké – nad 60 °C
  • při cestování uskladněte potraviny v přenosné ledničce, nebo upřednostněte potraviny nevyžadující chlazení

5. Používejte zdravotně bezpečnou vodu a suroviny

  • voda, suroviny pro přípravu jídel a také poškozené potraviny mohou být kontaminovány nejen nebezpečnými mikroorganismy, ale i chemikáliemi
  • používejte zdravotně bezpečnou vodu, nebo ji upravte tak, aby byla bezpečná
  • vybírejte si čerstvé a zdravé potraviny
  • ovoce a zeleninu omývejte čistou pitnou vodou
  • preferujte potraviny vyrobené bezpečnými postupy
  • nekonzumujte potraviny s porušeným obalem, změněným vzhledem, barvou, chutí nebo po uplynutí data spotřeby

Kolik nám to vydrží v chladu nebo na ledu?

Pokud jste četli pozorně bod 4. výše – máte? – tak teď máte přehled o obecných pravidlech chlazení či mražení. Pojďme si to rozměnit na drobnější.

Zásady skladování masa, konzerv a dresinků

  • nespotřebovaný obsah jakýchkoli konzerv skladujte při teplotě 0-4 °C – tedy v ledničce 24 hodin
  • zbytky nenechávejte v plechu, dejte je do uzavíratelného obalu
  • paštiky a masné konzervy spotřebujte po otevření celé, jejich zbytky raději nekonzumujte
  • zbytky z majonéz, dresinků a studených omáček skladujte v ledničce 48 hodin, nebo podle pokynů výrobce
  • mletá a plněná masa skladujte v ledničce do 3 hodin
  • chlazené krájené maso vydrží v ledničce 24 hodin, v mrazničce 14 dní
  • vakuově chlazené maso vydrží po otevření v ledničce 24 hodin
  • naložené maso skladujte v ledničce ne více než 48 hodin
  • pečené, vařené, dušené a smažené maso v celku nenechávejte v ledničce déle než 24 hodin
  • obalované maso, ryby, drůbež, zelenina a houby vydrží v ledničce jen 3 hodiny
  • maso nikdy nerozmrazujte při pokojové teplotě, ale v ledničce, po rozmrazení ho už znovu nezmrazujte

Skladování zeleniny, brambor, sýrů a salátů

  • umytá, očištěná nakrájená zelenina vydrží v ledničce 3-12 hodin
  • pokud ji chcete použít jako oblohu či do salátů, zpracujte ji do 3 hodin
  • zeleninové, luštěninové, těstovinové, rybí a ovocné saláty vydrží v ledničce do 6-12 hodin
  • vařené těstoviny, brambory, rýži, luštěniny a vejce skladujte v ledničce do 12 hodin
  • obložené mísy, masové nářezy, strouhané a krájené sýry vydrží v ledničce 12-24 hodin

Všechny potraviny a jídla uskladňujte v ledničce nebo mrazničce v oddělených nádobách.

Rozmrazujete správně?

Máme tedy poměrně podrobný manuál, jak chladit a mrazit. Umíme ale i správně rozmrazovat?

Při rozmrazování mražených potravin je ideální držet se rad Evropského úřadu pro bezpečnost potravin:

  • nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě, ale na podnosu v ledničce
  • rozmrazujte jen nezbytné množství potravin, po rozmrazení je opět nezmrazujte
  • větší kusy před rozmražením rozlomte čistýma rukama nebo kuchyňskými pomůckami na menší
  • zeleninu a ovoce rozmrazujte pod tekoucí studenou vodou, ideálně v původním obalu

 

Dobrou chuť a pohodové léto přeje

 

Ján Schneider

Foto: WHO, pixabay, pexels

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *