Zdravé zuby, zdravý úsměv, zdravé tělo: Jak souvisí zdraví zubů a ústní dutiny s celkovým zdravím?

 Zdravé zuby, zdravý úsměv, zdravé tělo: Jak souvisí zdraví zubů a ústní dutiny s celkovým zdravím?

Většina lidí již od útlého věku ví, že čištění zubů je důležité pro prevenci zubního kazu a dalších onemocnění ústní dutiny. Ruku na srdce: čistíte si zuby pravidelně, dostatečně dlouho a správnou technikou? 

Zdraví ústní dutiny je často podceňováno, ale ve skutečnosti má zásadní vliv na celkové zdraví a kvalitu života. Onemocnění ústní dutiny, jako jsou zubní kazy, paradentóza a další, způsobují nejen bolest a nepohodlí, ale mohou mít také závažné funkční, emocionální a sociální důsledky.

Někdy však pravidelná a důkladná péče o zuby nestačí. Na zdraví zubů má vliv také genetika a celkový zdravotní stav organismu. Problémy v ústní dutině mohou způsobovat různá onemocnění. Pojďme si o tom říci více. 

Ústní zdraví: mnohem víc než jen zdravé zuby

Ústní zdraví je často vnímáno pouze jako péče o zuby a dásně, ale jeho význam je mnohem širší. Souvislost mezi zdravím ústní dutiny a celkovým zdravím organismu je nepopiratelná a zanedbávání ústní hygieny může mít vážné následky. 

TIP: Víte, jak získat krásný a zářivý úsměv? Prvním krokem je správná a pravidelná péče o zuby. Jak tedy pečovat o zdravé zuby

Důsledky špatného stavu ústní dutiny zdaleka přesahují estetické vnímání. Kromě dopadu na celkový zdravotní stav může mít špatné zdraví ústní dutiny závažné funkční, emocionální a sociální důsledky.

Funkční důsledky:

  • Potíže s jídlem: bolest, zánět a ztráta zubů ztěžují konzumaci potravin a jídel, což může negativně ovlivnit váš požitek z jídla a vést k podvýživě a nedostatku živin.
  • Poruchy řeči: chybějící nebo poškozené zuby a tkáně v ústní dutině mohou ovlivnit srozumitelnost řeči a vést k pocitům izolace a frustrace.
  • Dýchací potíže: infekce v ústní dutině se mohou rozšířit do dýchacích cest a způsobit různé potíže, například zápal plic.
  • Kvalita života: Bolest související se zdravím ústní dutiny může narušovat spánek, soustředění a celkovou pohodu. Chronická bolest může vést ke snížení produktivity v práci a ve škole.

Emocionální a sociální důsledky:

  • Nízké sebevědomí: nezdravé zuby a zdraví ústní dutiny ovlivňují sebevědomí a sebeúctu člověka. Lidé se straní společnosti, bojí se usmívat a mluvit, jednoduše se stydí. 
  • Sociální izolace: strach z posměchu nebo špatného dechu může vést k vyhýbání se společenským aktivitám a izolaci.
  • Deprese a úzkost: chronické problémy s ústním zdravím jsou spojeny s vyšším rizikem deprese a úzkostných poruch.

Jak souvisí zdraví ústní dutiny s celkovým zdravím člověka? 

Image by Drazen Zigic on Freepik

Ústa jsou vstupní branou do těla a zdraví ústní dutiny hraje mnohem důležitější roli, než by se na první pohled mohlo zdát. Úzká souvislost mezi zdravím ústní dutiny a celkovým zdravím je důležitou oblastí výzkumu, který osvětluje komplexní způsoby, jakými může zubní hygiena ovlivnit vaši fyzickou a duševní pohodu. 

Infekce v ústech často způsobují v těle spoušť, která může vést ke stavům, jako je endokarditida, kardiovaskulární onemocnění a komplikace v těhotenství. Pacienti s cukrovkou jsou náchylnější k onemocnění dásní, což může ztížit kontrolu hladiny cukru v krvi. 

Ale i nemoci, jako je osteoporóza, Alzheimerova choroba a další, jsou spojeny s problémy v ústní dutině.

Diabetes

Zajímavé je, že vztah mezi onemocněním ústní dutiny a cukrovkou je obousměrný. Jak diabetes ovlivňuje zdraví zubů a ústní dutiny? Cukrovka nejenže zvyšuje riziko onemocnění zubů a dásní, ale tento typ onemocnění může také ztěžovat účinnou regulaci hladiny cukru v krvi.

Vysoká hladina cukru v krvi vytváří příznivé prostředí pro růst bakterií v ústní dutině, což vede k zánětům a infekcím. To může oslabit imunitní systém, takže je pro tělo obtížnější bojovat s infekcemi, včetně těch v ústech. To může způsobit řadu zdravotních problémů v ústní dutině, jako jsou onemocnění dásní, zubní kaz a plísňové infekce. 

Zvláště ohroženi jsou ti, kteří nemají cukrovku pod kontrolou. Neléčené onemocnění dásní může u diabetiků vést k závažným komplikacím, jako jsou srdeční choroby a mrtvice.

Onemocnění srdce

Zánětlivé onemocnění dásní je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a mrtvice. Bakterie z ústní dutiny se mohou dostat do krevního oběhu a ucpat tepny, což může vést k ateroskleróze. Zánět způsobený onemocněním dásní navíc přispívá k riziku srdečního infarktu a mrtvice.

Zánět způsobený neléčeným onemocněním dásní také zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou vést ke kardiovaskulárním příhodám.  

Respirační onemocnění

Věděli jste, že zdraví ústní dutiny se podílí také na udržování zdravých plic a dýchacích cest? Některé studie prokázaly, že špatná ústní hygiena může mít vliv na onemocnění dýchacích cest, jako je zápal plic a chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). 

Přítomnost bakterií v ústech, zejména u osob s onemocněním dásní, může zvyšovat riziko respiračních infekcí. Bakterie se dostávají do plic a způsobují zánět a infekci.

Pro podporu zdraví dýchacích cest je důležité dodržovat správnou ústní hygienu. Ta zahrnuje čištění zubů alespoň dvakrát denně, používání zubní nitě, pravidelné návštěvy zubního lékaře a profesionální dentální hygienu. Udržováním zdravé ústní dutiny můžete snížit riziko infekcí dýchacích cest a podpořit celkovou pohodu při dýchání.

Osteoporóza

Toto onemocnění, které oslabuje kosti, může mít za následek úbytek kosti v čelisti, což vede k uvolnění a ztrátě zubů. Proto jsou důležité pravidelné zubní prohlídky. Zubní lékař může odhalit příznaky osteoporózy a doporučit pacientovi další vyšetření u specialisty.

Autor fotky: George Becker

Těhotenství

Hormonální změny a kolísání hladiny hormonů během menstruace a zejména v těhotenství činí ženy náchylnější k onemocnění dásní. Dobře známý je například těhotenský zánět dásní. Jedná se o zánět ústní sliznice způsobený zvýšenou hladinou estrogenu. 

V případě dlouhodobého zánětu dásní se rozšíří na kost zubního lůžka a závěsný aparát zubů. Zde se již projevuje parodontitida, která může vést až ke ztrátě zubů. 

Pokud se toto onemocnění neléčí včas, může vést k závažnějším problémům, jako je předčasný porod a nízká porodní hmotnost.

Oslabený imunitní systém

Oslabení imunitního systému, ať už v důsledku HIV/AIDS, chemoterapie nebo užívání steroidů, zvyšuje náchylnost k infekcím ústní dutiny, jako jsou plísňové infekce a kandidóza.

Neustálý boj se zánětem v ústech může oslabit schopnost imunitního systému reagovat na další infekce a nemoci. To může vést k častějším infekcím, delší rekonvalescenci a zvýšené náchylnosti k chronickým onemocněním.

Alzheimerova choroba

Špatný stav ústní dutiny způsobuje zánět dásní. Když bakterie opustí ústa a dostanou se do mozku, mohou ničit mozkové buňky, což vede ke ztrátě paměti. Ústní bakterie ze špatné zubní hygieny se podílejí na vzniku Alzheimerovy choroby a demence. 

Nejčastější onemocnění dutiny ústní

Onemocnění ústní dutiny, známé také jako parodontóza, může mít vážné následky pro vaše celkové zdraví a pohodu. Problémy se zuby a záněty dásní patří mezi nejčastější zdravotní problémy, se kterými se většina lidí v životě setká.  

Většině onemocnění ústní dutiny lze z velké části předcházet a lze je léčit v počátečních stádiích. Jaké jsou nejčastější nemoci ústní dutiny a jaké jsou jejich příznaky? 

Image by senivpetro on Freepik

Citlivé zuby

Citlivé zuby jsou běžným problémem, který se projevuje ostrou bolestí nebo nepříjemným pocitem v zubech způsobeným různými podněty, jako je studený vzduch, horké a studené nápoje a potraviny atd. U žen jsou zuby bolestivější a citlivější i v období perimenopauzy

Viníkem může být také cukr, který může pronikat do zubní skloviny a dráždit dentin, měkkou část zubu pod sklovinou. Někteří lidé s citlivými zuby také pociťují bolest při běžných úkonech ústní hygieny, jako je čištění zubů kartáčkem nebo zubní nití.

K citlivým zubům může vést řada faktorů, například:

  • Opotřebení skloviny: zubní sklovina je ochranná vrstva zubů. Pokud se sklovina časem opotřebuje v důsledku zubního kazu, eroze nebo obrušování zubů, zůstává dentin obnažený a citlivý na podněty.
  • Ustupující dásně: ustupující dásně odhalují kořen zubu, který je pokryt tenčí a citlivější vrstvou skloviny než korunka zubu.
  • Prasklá nebo poškozená sklovina: Praskliny v zubní sklovině mohou umožnit pronikání dráždivých látek do zubní skloviny a způsobit bolest.
  • Některé stomatologické zákroky: některé zubní zákroky, jako je bělení zubů nebo zubní výplně, mohou dočasně zvýšit citlivost zubů.

Zubní kaz

Zubní kaz je běžné onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Způsobují ho bakterie v zubním plaku, které rozkládají cukry z potravy a produkují kyseliny. Tyto kyseliny pomalu narušují zubní sklovinu, nejtvrdší látku v lidském těle, a vedou ke vzniku zubního kazu.

Jak vzniká zubní kaz? Na zubech se neustále tvoří lepkavý povlak zvaný plak. Pokud ho důkladným čištěním zubů neodstraníte, bakterie se v něm množí a produkují kyseliny. Tyto kyseliny napadají zubní sklovinu a oslabují ji. Vznikají mikroskopické otvory, kterým se říká demineralizace.

Pokud se demineralizace neléčí, bakterie pronikají hlouběji do zubu a poškozují dentin, měkčí vrstvu pod sklovinou. To vede ke vzniku zubního kazu, viditelné dutiny v zubu. Pokročilý kaz může způsobit bolest, citlivost a infekci. Pokud se neléčí, může vést až ke ztrátě zubu.

Faktory ovlivňující vznik zubního kazu:

  • Strava: vysoký příjem cukrů, zejména sladkých potravin a nápojů, zvyšuje riziko vzniku zubního kazu.
  • Nedostatečná hygiena: nesprávné čištění zubů nebo nedostatečné čištění mezizubních prostor umožňuje množení bakterií zubního plaku.
  • Nedostatek fluoridu: fluorid posiluje zubní sklovinu a chrání ji před kyselinami. Nedostatečný příjem fluoridu z pitné vody nebo zubních past může zvýšit riziko vzniku zubního kazu.
  • Sucho v ústech: sucho v ústech, které se často vyskytuje při cukrovce, problémech s ledvinami a jejich selhání, také přispívá ke vzniku zubního kazu. Sliny pomáhají odplavovat bakterie a neutralizovat kyseliny. Sucho v ústech snižuje produkci slin a zvyšuje riziko vzniku zubního kazu.
  • Genetické faktory: někteří lidé jsou geneticky náchylní ke vzniku zubního kazu více než jiní.
Image by freepik

Zubní eroze

Eroze zubů je běžný, ale často nenápadný stav. Jedná se o postupnou ztrátu zubní skloviny, tvrdé vnější vrstvy zubů, způsobenou působením kyselin. Na rozdíl od zubního kazu, který způsobují bakterie, je eroze způsobena kyselinami z jídla a pití, ale také ze žaludku.

Známky a příznaky zubní eroze:

  • Citlivost zubů na studené, sladké nebo kyselé potraviny a nápoje.
  • Opotřebované a deformované zuby.
  • Praskliny a zlomeniny na zubech.
  • Zvýšená pigmentace – zuby vypadají žlutě nebo hnědě.

K erozi zubů přispívá několik faktorů, mezi které patří:

  • Citrusové plody, ovocné šťávy, sycené nápoje, víno a energetické nápoje jsou bohaté na kyseliny, které mohou negativně ovlivňovat zubní sklovinu.
  • Opakované vracení žaludeční kyseliny do úst, tzv. reflux, může vážně poškodit zubní sklovinu.
  • Poruchy příjmu potravy, jako je nervová bulimie, která se vyznačuje opakovaným zvracením, mohou vést k závažné erozi zubů.
  • Nedostatek slin a sucho v ústech mohou snížit přirozenou ochranu zubů před kyselinami.
  • Některé léky, například aspirin a vitamin C ve vysokých dávkách, mohou erozi zhoršit.

Léčba zubní eroze závisí na závažnosti poškození. V počátečních stádiích se zubní lékař může zaměřit na prevenci a ochranu zbývající skloviny. V pokročilých stádiích může být nutná výplň, korunka nebo jiné výplňové ošetření.

Afty v ústech

Afty jsou malé vřídky, které se objevují v ústech, nejčastěji na vnitřní straně tváří, jazyka, dásní nebo měkkého patra. Obvykle jsou bílé nebo žluté uprostřed s červeným okrajem a mohou být bolestivé, zejména při jídle, pití nebo mluvení.

Přesná příčina vzniku aftů není zcela objasněna, ale předpokládá se, že jejich výskyt souvisí s kombinací faktorů, jako jsou:

  • Imunitní systém.
  • Genetika.
  • Stres.
  • Místní podráždění.
  • Hormonální změny.
  • Nedostatek vitamínů a minerálů.
Image by freepik

Afty se obvykle samy zhojí během 1-2 týdnů. Existuje však několik možností, jak zmírnit bolest a urychlit hojení. Na postižená místa lze aplikovat volně prodejné gely nebo ústní vody, které znecitlivují bolest. Ke zmírnění bolesti můžete také použít teplou slanou vodu. 

Zkuste také vyměnit pevnou stravu za měkkou a tekutou, abyste předešli podráždění aftů. Stres může vyvolat afty, proto je důležité najít způsoby, jak ho zvládat, například cvičením, relaxačními technikami nebo trávením času s blízkými.

Zajímavost: Víte, jak se chránit před oxidačním stresem? Zkuste používat selen. Přečtěte si více o tom, jak selen působí na lidský organismus

Pokud jsou však afty velké, bolestivé a přetrvávají déle než 3 týdny nebo se vyskytují často, je důležité navštívit lékaře, aby vyloučil jiné možné příčiny.

Parodontální onemocnění

Parodontální onemocnění, známé také jako paradentóza, je závažné onemocnění, které postihuje tkáně kolem zubů, včetně dásní, vazů a závěsného aparátu. V počátečních stádiích se projevuje krvácením a zánětem dásní (gingivitida), ale pokud se neléčí, může vést k závažným následkům, jako je uvolnění a ztráta zubů.

Paradentózu způsobují bakterie, které se přirozeně vyskytují v ústní dutině. Opět se jedná o zubní plak. Pokud není plak včas odstraněn, mění se v zubní kámen, který nelze odstranit běžným čištěním zubů.

Bakteriální toxiny obsažené v zubním plaku a zubním kameni dráždí dásně a způsobují zánět. Pokud se zánět neléčí, může se rozšířit hlouběji do tkání a poškodit vazy a kosti, které zuby podpírají. To vede k uvolnění zubů a nakonec k jejich ztrátě.

Faktory ovlivňující parodontální onemocnění:

  • Nedostatečná ústní hygiena: nesprávné čištění zubů nebo nedostatečné čištění mezizubních prostor je hlavní příčinou parodontálního onemocnění.
  • Kouření: kouření je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů parodontálního onemocnění. Kouření poškozuje tkáně v okolí zubů a ztěžuje léčbu.
  • Diabetes: lidé s cukrovkou mají vyšší riziko parodontálního onemocnění.
  • Genetické faktory: někteří lidé mají genetické dispozice k paradentóze.
  • Věk: Riziko parodontálního onemocnění se zvyšuje s věkem.
  • Oslabený imunitní systém: Lidé s oslabeným imunitním systémem, jako jsou osoby s rakovinou nebo HIV/AIDS, jsou náchylnější k paradentóze.

Příznaky parodontálního onemocnění:

  • Krvácení dásní.
  • Zánět dásní.
  • Ustupující dásně.
  • Špatný dech. 
  • Uvolněné a viklající se zuby.
  • Ztráta zubů.

Ztráta zubů (edentulismus)

Edentulismus, známý také jako úplná ztráta zubů, je závažný zdravotní stav, který postihuje miliony lidí na celém světě. I když se ztráta zubů může zdát jako estetický problém, ve skutečnosti má vážné a dalekosáhlé důsledky pro fyzické i duševní zdraví.

Ztráta zubů je obvykle vyvrcholením celoživotního zanedbávání ústní hygieny, které vede k pokročilému zubnímu kazu a závažnému onemocnění parodontu. 

Zajímavost: Zubní kaz je strašákem, který si automaticky spojujeme s návštěvou zubaře. Zubnímu kazu však lze předcházet. Přečtěte si informace o procesu vzniku zubního kazu a jednoduché tipy pro zdravé zuby. 

Autor fotky: Pavel Danilyuk

Mezi další příčiny edentulismu patří:

  • Úraz: úrazy v dutině ústní, jako jsou pády nebo nárazy, mohou vést ke ztrátě zubů.
  • Genetické faktory: někteří lidé mají genetické předpoklady pro ztrátu zubů v raném věku.
  • Různá onemocnění: Některá chronická onemocnění, jako je cukrovka, osteoporóza a rakovina, mohou zvyšovat riziko edentulismu.
  • Léky: některé léky, například steroidy a antidepresiva, mohou mít vedlejší účinky, které ovlivňují zdraví ústní dutiny a zvyšují riziko ztráty zubů.

Rakovina dutiny ústní

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu jsou hlavními rizikovými faktory rakoviny dutiny ústní. Zubní lékaři hrají klíčovou roli při včasné diagnostice rakoviny dutiny ústní, protože si při prohlídce všimnou vředů, boulí nebo bílých skvrn na sliznici úst.

Rakovina dutiny ústní se v počátečních stádiích často neprojevuje žádnými příznaky, proto je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře a nechat si vyšetřit dutinu ústní.

Mezi možné příznaky rakoviny dutiny ústní patří:

  • Vředy, které se nehojí.
  • Bílý nebo červený povlak na sliznici úst.
  • Knedlík v ústech nebo v krku.
  • Bolest v ústech nebo uchu.
  • Necitlivost nebo brnění v ústech.
  • Potíže s polykáním nebo žvýkáním.
  • Uvolnění zubů.
  • Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti.

Úraz zubů

Úraz dutiny ústní, známý také jako orální trauma, zahrnuje poranění zubů, úst a ústní dutiny. Existuje řada faktorů, které přispívají k orálně-zubnímu traumatu, a lze je rozdělit do dvou kategorií:

Ústní faktory:

  • Nedostatečné vyrovnání zubů (malokluze).
  • Vyčnívající zuby.
  • Chybějící zuby.
  • Tenká sklovina.
  • Opakované kousání do tváří nebo jazyka.

Faktory prostředí:

  • Nehody na dětském hřišti.
  • Rizikové chování, například pády ze skateboardů nebo jízdních kol.
  • Dopravní nehody.
  • Údery, nárazy atd.

Léčba těchto úrazů závisí na závažnosti poranění. V některých případech může stačit pouhé vyčištění a obvázání rány. V jiných případech může být nutné rozsáhlé ošetření zubů, jako jsou výplně, korunky nebo zubní implantáty. V závažných případech může být nutný i chirurgický zákrok.

TIP: Čeká vás návštěva zubaře? Zjistěte si, kolik stojí zubní implantát.

Tipy pro prevenci onemocnění ústní dutiny a zubů

Zde je několik rad, jak dodržovat správnou ústní hygienu a návyky, které mohou zabránit vzniku onemocnění ústní dutiny:

  • Dvakrát denně si několik minut čistěte zuby fluoridovou pastou, abyste odstranili zubní plak a bakterie. 
  • V rámci ústní hygieny používejte zubní nit, abyste odstranili zbytky jídla a plak mezi zuby. 
  • Ústní voda je vynikajícím prostředkem k ničení bakterií a osvěžení dechu. 
  • Pravidelně navštěvujte svého zubaře. Pravidelné prohlídky a čištění zubů pomáhají předcházet onemocnění dásní a včas odhalit případné problémy. 
  • Přestaňte kouřit. Kouření zvyšuje riziko onemocnění dásní a různých zdravotních problémů. 
  • Jezte zdravou a vyváženou stravu. Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky mohou přispět k dobrému zdraví ústní dutiny. Omezte sladké a kyselé potraviny, protože mohou narušovat zubní sklovinu a vést ke vzniku zubního kazu. 

Na závěr

Ústní zdraví není jen o krásném úsměvu a svěžím dechu. Je nedílnou součástí celkového zdraví a pohody. Onemocnění ústní dutiny jsou spojena se zvýšeným rizikem řady chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, mrtvice, infekcí dýchacích cest, předčasného porodu, Alzheimerovy choroby a osteoporózy.

Proto je nezbytné přistupovat k ústní hygieně jako k nedílné součásti celkové péče o zdraví. Pravidelné čištění zubů, používání zubní nitě, výplachy, zdravá strava, nekouření a pravidelné návštěvy zubního lékaře mohou významně přispět k prevenci onemocnění ústní dutiny a zlepšení celkového zdravotního stavu.

Buďme tedy zodpovědní a věnujme svým zubům a dásním náležitou pozornost, protože zdravý úsměv je odrazem zdravého těla.


Tento článek jsme připravili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: 15 leté know how na jednom místě.

Autor: Eva Dedinská, zkušená SEO copywriterka a autorka 9 knih

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *