Rádi tančíte? Dnes máte extra důvod na oslavu

 Rádi tančíte? Dnes máte extra důvod na oslavu

Věřte či ne, ale 29. duben je od roku 1982 v kalendáři zapsán jako Mezinárodní den tance, na počest a památku narození francouzského tanečníka, choreografa, baletního mistra a tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea. Mezinárodní den tance vylásil Taneční komitét International Theatre institute ITI, čili Mezinárodního divadelního institutu. Tento celosvětově respektovaný svátek se tedy již 41 let šíří ve všech zemích naší planety univerzálním jayzkem – tancem, aby nejenom symbolicky propojoval různé kultury různých národů. To je tedy pořádný důvod vyběhnout dnes večer na parket a pořádně to roztočit, co říkáte?

Pokud nahlédneme do historie tance, kromě jiného zjistíme, že tahle pohybová aktivita obvykle provozována za doprovodu hudby doprovází historii lidstva od dob, kdy se člověk stal člověkem. Antropologové, etnologové i historici umění předpokládají, že první rituální tance křepčili naši prapředkové možná před desítkami ticíc let. Postupně se tanec stal z ryze rituální pohybové aktivity součástí umění, lidového i toho „vyššího“, divadelního, k idividuálním a skupinovým tancům se ve středověku přidal i tanec párový.

Tanec má dnes mnoho stylů a forem a může každému člověku evokovat poměrně různé asociace a významy, vesměs však pozitivní: svobodu, uvolnění, kreativitu, způsob vyjádření pocitů, zábavu, koníček nebo práci, odreagování, relax, zdravou pohybovou aktivitu, způsob navazování vztahů, vyznání lásky, umění, společenskou záležitost, dokonce i sport.

Pro netanečníky je to možná k nevíře, alednes prakticky tančí celá republika – agilní tanečníci pořádají v Mezinárodní den tance nejenom nespočet tanečních vystoupení a show kromě Prahy v mnoha dalších městech, ale i workshopy, soutěže a tradiční celorepublikový flashmob.

Letos připravila choreografka a tanečnice Sabina Daniela Bažantová pro flashmob choreografii na píseň It´s Got a Power od kapely Funky Monx, která dokonce live roztančí všechnny v Praze na Střeleckém ostrově. Český Mezinárodní den tance tradične i s podporou státních i nestátních institucí a partnerů pořádá již od roku 2014 sdružení Klub Art 4 People.

Vyvrcholením letošních českých oslav Mezinárodního dne tance jsou vůbec poprvé v neděli 30. dubna hned dva galaprogramy v Národním divadle v Praze.

V tom prvním se představí mladé talenty všech českých tanečních konzervatoří, dramaturgicky pestře vyskládaný program slibuje všem milovníkům tance zažít a vidět to nejlepší z repertoárů tanečních skupin, párů i sólistů vybraných uměleckých škol.

Komponovaný galavečer profesionálních souborů bude patřit předním sólistům baletů Národního i dalších divadel, ale i nezávislých profesionálních souborů. Variace a choreografie klasického i moderního repertoáru budou exhibicí technické i umělecké taneční virtuozity.

Inu a proč o tom všem s radostí píšeme? Protože tanec milujeme nejenom my, milovníci tance, ryze amatérskí absolventi tanečních, divoženky étericky tančící za svitu luny na lukách, profesionálky a taneční mistři, členové folklorních či jiných souborů, vyznavači šamanských tanců, a všichni ostatní, kteří rádi dělají pohyby v rytmu hudby. A patří mezi nás jistě i lékaři a vědci, kteří tanec považují za formu pohybu prospěšnou fyzickému i duševnímu zdraví. Takže, pokud smíme prosit…

Ján Schneider

foto: pexels

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *