Žena na dialýze: řešíme s vámi vzhled, vztah i sex

 Žena na dialýze: řešíme s vámi vzhled, vztah i sex

Image by Freepik

Onemocnění ledvin je vždy zásahem do života jedince. Potýkají se s ním muži i ženy a ve chvíli, kdy je před jedince postavena možnost dialýzy, napadá je celé množství otázek. V tomto článku bychom se rádi zaměřili na ženy a dialýzu. 

Trápí vás otázky vzhledu, přitažlivosti, intimního života, těhotenství nebo sexuality v souvislosti s dialýzou? Pokračujte ve čtení. 

Onemocnění ledvin a dialýza ve zkratce 

Dialýza je lékařský zákrok, který se doporučuje lidem v pokročilém stádiu onemocnění ledvin nebo při jejich selhání, kdy ledviny nejsou schopny plnit svoji funkci. Dialýzu lze provést dvěma způsoby: 

  • hemodialýzou
  • peritoneální dialýzou 

U hemodialýzy dochází pacient pravidelně do nemocnice, je připojen ke stroji, který filtruje odpadní látky a přefiltrovaná krev se následně vrací zpět do těla. 

Při peritoneální dialýze se provede operace, kdy se do břišní dutiny pacienta vloží tenká plastová trubička a krev se potom filtruje přes ni. 

Oba typy dialýzy vyžadují pravidelnou léčbu, ať už v nemocničním prostředí nebo doma. K dialýze se přistupuje nejčastěji v případě, že pacient trpí chronickým onemocněním ledvin, selháním ledvin nebo jiným poškozením ledvin. 

Změní se po dialýze můj vzhled a budu stále přitažlivá? 

I když často tuto otázku ženy u lékaře pokládat nechtějí, trápí je. My na ni přinášíme alespoň částečnou odpověď. 

Důležité je si uvědomit, že být přitažlivý není pouze o vzhledu člověka. Být přitažlivý a atraktivní je komplexní balíček, kdy je žena v pohodě, veselá, sebevědomá. To všechno ji přidává na kráse. I proto věřte, že pokud zůstanete v psychické pohodě, přitažlivá jistě zůstanete. 

Navíc pro vás máme dobrou zprávu i z hlediska vzhledu. Co se týče fyzických změn na těle, dialýza nemá sama o sobě přílišný vliv na váš vzhled. Po hemodialýze v dialyzačním centru mohou být sice patrné drobné chirurgické vpichy nebo jizvičky, ale obvykle se velmi dobře hojí. 

Mohou se také objevit některé vedlejší účinky, jako otoky nebo únava, které mohou mít výrazný vliv na pohodu pacienta. To je věc, která už podle nás může přitažlivost ovlivnit. Důležité je se vyrovnat s životní změnou, přijmout ji a žít život dál. 

Můžu navštěvovat salony krásy? 

Image by lookstudio on Freepik

Pro ženy je často velmi důležité dbát o svůj zevnějšek – i tady pro vás máme dobrou zprávu. Dialýza rozhodně není důvod, proč byste si návštěvy kadeřníka, kosmetičky nebo nehtového studia měli odepřít. Někdy to může ale být náročnější s plánováním. 

Pozor na solária 

Při dialýze dochází k odstraňování odpadních produktů a přebytečných tekutin z krve, což může vést ke snížení objemu tekutin v těle. Pacienti na dialýze by měli být opatrní při vystavování slunečnímu záření nebo využívání služeb solárií, protože to může vést k problémům s dehydratací. 

Upozornění pro milovnice opalování: Opalujete se nahoře bez? Víte, jak to dělat bezpečně? 

Některé léky na dialýze mohou navíc ještě zvyšovat citlivost kůže na sluneční záření. Proto je rozhodně na místě tuto otázku probrat s lékařem. 

Dbejte na výběr kosmetických přípravků 

Pacienti, kteří podstupují dialýzu, by měli být opatrní i při výběru kosmetických přípravků. Některá kosmetika může dráždit kůži nebo vysušit pokožku, což nemusí být příjemné. 

Při návštěvách kosmetických a nehtových salonů byste měli dbát na zvýšenou hygienu a bezpečnostní opatření. Kosmetické přípravky by se neměli dostávat do kontaktu s místem vpichu pro dialýzu, kde je zvýšené riziko přenosu infekce. 

Jaký bude mít dialýza dopad na sexualitu a intimní život? 

Image by Freepik

Jak může dialýza ovlivnit partnerský vztah, intimitu a sexualitu? To je otázka, na níž existují variabilní a značně individuální odpovědi. Zatímco u některých párů se nic moc nezmění, jiné si prochází velkou životní změnou. 

V partnerství dbejte na otevřenou komunikaci 

Je důležité si uvědomit, že dialýza nezasáhne jenom do vašeho života, ale také do života vašeho partnera, potažmo celé rodiny. I oni mají právo na informace. 

Pacienti, kteří podstupují dialýzou, jsou vystavováni stresu, často jim trvá, než si na dialýzou zvyknou, přijmou své onemocnění, často jsou unavení a vyčerpaní, což se může podepisovat i na celkovém vztahu k jejich nejbližším. 

Ve vztahu je proto klíčová otevřená komunikace, kdy se nebudete bát mluvit o svých emocích, strachu, potřebách a nebudete se bát poprosit o pomoc. Věřte, že i váš partner se bojí, neví, co očekávat a jak vám pomoci. Společně to můžete ale zvládnout velmi dobře. 

Důležité je také najít způsob, jak pokračovat v radostném životě a žití naplno, najít způsoby, jak spolu aktivně trávit čas. Dobré je, že za určitých podmínek se dá na dialýze sportovat, cestovat a provádět celou řadu dalších aktivit. 

Pomoc vám v tomto případě mohou nabídnout nejen dialyzační střediska, ale také organizace, které poskytují podporu, informace a příležitosti k setkávání s lidmi, kteří mají podobnou zkušenost. 

Pokud tedy máte vy i partner jasno v tom, že chcete být spolu, pracovat na vztahu a překonat každou životní překážku, můžete hravě zvládnout i tuhle. Důležité je snažit se hledat způsoby k překonání výzev života s dialýzou a hledat pomoc a podporu, když je to potřeba. 

I když zrovna nemusí být chuť na sex, důvěrnost a intimita mohou fungovat dále 

Dialýza může, ale taky nemusí, ovlivnit sexuální život pacienta. Na vině je často únava a vyčerpání, které mohou doprovázet léčbu. I některé léky mohou ovlivnit sexuální apetit, což může vést opět ke snížení zájmu o sex. 

Dialýza tedy může ovlivnit sexuální aktivitu. Nemusí se ale jednat o celoživotní stav. Existuje vícero léčebných možností, které mohou opět zlepšit sexuální funkce a nastartovat apetit. 

Tip: Znáte techniky pro uzdravení sexuality?

Patří mezi ně například hormonální terapie nebo farmakoterapie. Pomoci mohou ale také alternativní způsoby léčby nebo obyčejná změna životního stylu a psychologická pomoc. 

I sexuální nechuť je rozhodně téma, které byste měli s partnerem otevřeně řešit a pracovat na něm. Někdy je potřeba dát věcem jen čas a nevyvíjet na sebe přílišný tlak. A i když se vám nechce do sexuálních aktivit, nevzdávejte se ve vztahu důvěrných projevů. Někdy takové pohlazení, obejmutí nebo polibek může být víc, než si umíte představit. 

Na obnovení sexuálního vztahu pracujte pomalu. I když změny ve vzhledu nejsou velké, psychická změna, která se může v hlavě ženy po dialýze odehrát, může být velká a svléknout se před partnerem může být stejně velký problém jako poprvé. Proto znovu zdůrazňujeme, nespěchejte. 

Tip: Vytvářejte si příležitosti, romantické večery vám poskytnou skvělé prostředí pro vzájemnou komunikaci i sdílení sebe navzájem. Navoďte příjemnou romantickou atmosféru s tlumeným světlem pomocí stmívatelných lamp

Sexuální funkce jako takové bývají zachovány 

Pokud vás trápí tato problematika: ano, sexuální funkce jsou i po dialýze zachovány a fyzicky nedochází k žádnému narušení sexuálních funkcí. 

Ty však mohou být sníženy v důsledku psychického stavu pacienta nebo užívání některých doplňkových léků. Na vině problémů s erekcí nebo sexuální funkcí obecně mohou být také únava a vyčerpání, o kterých jsme již psali výše. 

Tip: Znáte tyto sexuální polohy pro lepší ženský orgasmus? 

Nejčastějším důvodem pro psychický blok ze sexuálního života bývá strach z ublížení si nebo poškození břišního katetru během pohlavního styku v případě, že se vás týká (nebo bude týkat) peritoneální dialýza. I tento problém se však dá řešit, například speciálním látkovým pásem, který decentně břišní katetr schová. 

Můžu být těhotná i s dialýzou? 

Těhotenství je další problematika, která mladé ženy s nutností dialýzy trápí. Těhotenství na dialýze možné je, ale jedná se opět o velmi individuální problematiku, kterou by každá žena, která se trápí touto otázkou, měla probrat se svým ošetřujícím lékařem a gynekologem. 

Obecně těhotenství ženám na dialýze není příliš doporučováno. Dialýza totiž podstatně ovlivňuje šance na donošení dítěte. Zároveň je nutné si uvědomit, že dialýza nahrazuje pouze z části funkci ledvin a v těle tak zůstává více odpadních látek, které potom mohou ovlivnit vývoj plodu. 

Tip: Znáte vhodné vitamíny pro těhotné ženy? 

V každém případě je totiž těhotenství u žen s onemocněním ledvin rizikové a vyžaduje velmi pečlivé sledování lékařem. Ženy, které jsou na dialýze a plánují těhotenství, by měly včas informovat svého lékaře, aby je mohl obeznámit s průběhem léčby během těhotenství. U pacientek po transplantaci ledvin bývá těhotenství častější a úspěšnější. 


Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na vašem webu

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *