Superpotraviny: Skořice není jenom takové ledajaké koření

 Superpotraviny: Skořice není jenom takové ledajaké koření

Víte, pro které koření se před stovkami let vedly války a dnes je zařazované mezi superpotraviny? Ano, ta obyčejná skořice, která nechybí v žádné české kuchyni a je součástí i našich tradičních receptů.

Babičky i mnohé maminky jistě vzpomenou na překrásný hit Lékořice, kde Václav Neckář zpívá o tom, jak šel od lesa na léčbu nešťastné lásky a krom jiného se chystal svařit soudek vína se skořicí. Milý text Vratislava Blažka je svérázným českým vkladem do seznamu mnoha způsobů, jak dokážeme využit jedinečnou chuť a vůni aromatické kůra jednoho z asijských stromů.

Náš seriál o superpotravinách začínáme pojednáním o skořici.

Pokud nahlédneme nejenom do dějin kulinářství, ale i tradiční medicíny nebo obchodu, nalezneme v souvislostí se skořicí mnoho zajímavého. První písemná zmínka o využíváni škořice v tradiční čínské medicíně má téměř 5 000 let, znali ji také v Indii, kde byla prastarou ajurvédskou ingrediencí. O skořici se píše i ve Starém zákoně a znali a požívali ji starověké národy včetně Peršanů a antických Řeků. Do Evropy ji ve středověku začali dovážet ve velkém Portugalci a mnoho staletí byla tak ceněnou komoditou, že byla vyvažována zlatem a také důvodem válek.

Ten kouzelný strom, jehož mladou sušenou vnitřní kůru známe jako skořici, pochází ze Srí Lanky, postaru Cejlonu a u nás ho známe pod jménem skořicovník cejlonský. Dodnes se pěstuje zejména na svém domovském ostrově, ale také v jižní Indii. Skořice, kterou koupíte běžně v supermarketu ale s nejvyšší pravděpodobností není ta pravá cejlonská, ale její čínská odrůda, pěstovaná ve velkém nejenom v Číně, ale i v dalších asijských zemích.

Nejkvalitnější, pravou cejlonskou skořici rozeznáte od méně kvalitních čínských, indonéských a vietnamských odrůd zejména podle ceny, protože je nejdražší. Ale i podle delikátnější, jemné nasládlé chuti, bledé skořicové barvy, křehkosti a složení ruliček. Ta pravá cejlonská skořice má jemné, skořicově světle hnědé tenké svitky, svinující se dovnitř ve více vrstvách. Na dotyk je jemná až křehká, s delikátní chutí a aromou s nádechem tropických plodů. Sušená kůra čínské skořice má tmavší barvu spíš do červena až hněda, je hrubší a tvoří jenovrstvové ruličky. Na dotyk je tvrdá a má ostřejší, příkřejší chuť a aroma.

Dnes si na skořici běžně pochutnáváme i u nás jako na kulinářské přísadě ve svařáku, perníčcích, jablečném štrúdlu a dalších pamlscích a zřejmě ani netušíme, jak je zdravá. Co tedy v sobě skrývá skořice a proč bychom ji měli konzumovat pravidelně, nejen během dlouhých podzimních a zimních večerů jako přísadu třeba do čaje, svařeného vína nebo štrúdlu?

V posledních letech zajímají zdravotní benefity skořice i vědce a můžeme bez skrupulí napsat, že máme mnoho důvodů zařadit ji mezi zdraví mimořádně prospěšné superpotraviny. Za většinu zdravotních benefitů skořice je odpovědná jedinečná sloučenina cinnamaldehyd, která skořici dává i její výraznou a nezaměnitelnou chuť a vůni.

Z vědecky podložených benefitů skořice zmíníme zejména tyto:

  • antioxidační účinky polyfenolů ve skořici jsou tak silné, že ji lze používat jako přírodní prostředek konzervace potravin
  • pravidelné užívání skořice může být pomocným prostředkem ke snížení zánětu a oxidačního stresu
  • byly prokázány i silné protizánětlivé účinky
  • skořice pomáhá i předcházet kardiovaskulárním onemocněním snižováním hladin LDL cholesterolu – toho zlého, triglyceridů, cukru v krvi a krevního tlaku
  • snižuje také hladinu cukru v krvi
  • prospívá procesům trávení
  • může dokonce mít i prospěšné účinky při neurodegenerativních onemocněních včetně Alzheimerovy choroby
  • klíčová bioaktivní složka skořice cinnamaldehyd může být účinná proti různým druhům bakteriálních, virových či plísňových infekcí a také předcházet vzniku zubního kazu a zápachu z úst

Vědci zkoumají i protirakovinové účinky cinnamaldehydu v suvislosti s jeho antioxidačními efekty.

Skořice má tedy vědeckým výskumem potvrzené poměrně široké spektrum zdravotních benefitů. Ale nesmíme to s ní přehánět, protože její čínskou odrůdou, která je v evropských obchodech nejběžnější se lze předávkovat. Obsahuje totiž vysoké koncentrace alkaloidu kumarinu, který může být škodlivý pro játra. Ze všech běžně dostupných odrůd skořice, které lze u nás koupit, je jednoznačně nejzdravější ta originální, cejlonská, která obsahuje zanedbatelné, stopové množství kumarinu.

Každá mistryně kuchařka a pekařka ví, že nejlepší chuť a aroma má ne mletá skořice, ale ta těsně před použitím nastrouhaná nebo jemně zemletá z celých ruliček. Tenhle postup platí i pro nejlepší využití jejich účinných látek. Tak dobrou chuť a na zdraví!

Ján Schneider

foto: pexels

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *