Nošení podprsenky: Ano nebo ne?

 Nošení podprsenky: Ano nebo ne?

Photo by Jan Tinneberg on Unsplash

To, jestli nosíte podprsenku nebo ne, je vaší osobní věcí, ale i když ji nosíte jen příležitostně, stále je třeba umět ji nosit správně. Existuje mnoho diskuzí o tom, zda je nošení podprsenky dobré nebo špatné pro zdraví. V dnešním článku se podíváme na výhody nošení a nenošení podprsenky a také na to, jaké druhy podprsenek existují nebo to, jak najít tu nejvhodnější pro vás. 

Nošení či nenošení podprsenek se zabývali i vědci a o tomto tématu existuje mnoho studií. Kdy je tedy lepší podprsenku nosit a kdy ne s ohledem na vaše zdraví?

Bez podprsenky: výhody a nevýhody 

Možná jste si už všimli, že v poslední době se šíří „nové hnutí”: Choď bez podprsenky. Ženy odkládají své podprsenky, aby ukázali svou nově nabytou svobodu. Určitě nám ale dáte za pravdu, že neexistuje lepší pocit, než si na konci dlouhého a hektického dne svléknout podprsenku. Nenosit podprsenku může mít své výhody a nevýhody a na následujících řádcích se společně podíváme na obě strany mince. 

Výhody nenošení podprsenky

  • Existuje několik důvodů proč nenosit podprsenky. Nenosit podprsenku může být osvobozující. Bez stahovacího pásku a ramínek podprsenky se budete cítit volně. 
  • Říká se, že bez podprsenky budou prsa ochablá, ale povislá prsa se odvíjí od mnoha faktorů, jako je kojení, těhotenství, věk, stárnutí a ne od toho, zda nosíte podprsenku nebo ne. Neexistují žádné důkazy o tom, že povislá prsa mohou být důsledkem nenošení podprsenky. Jediná výjimka? Nenosit sportovní podprsenku během cvičení může zvýšit riziko poškození oblasti prs známé jako Cooperovy vazy. 
  • Kromě toho, mnohé ženy zjistí, že ve skutečnosti mají lepší držení těla a méně je bolí záda, právě když nenosí podprsenku. Nemluvě o tom, že z dlouhodobého hlediska to může ušetřit mnoho peněz. 
  • Nenosit podprsenku může v průběhu času také normalizovat krevní oběh, protože pokud dlouhodobě nosíte podprsenku nesprávné velikosti s příliš těsným elastickým páskem a ramínky, může to krevní oběh zpomalit. Nenosit podprsenky také pomáhá uvolňovat průtok krve do oblasti rukou a trupu. 
  • Zbavit se podprsenky také může znamenat méně nečistot a mastnoty zachycených na pokožce, což znamená také méně vyrážek a infekcí. 

Nevýhody nenošení podprsenky

  • Chodit bez podprsenky nemusí být vždy pohodlné. A hlavně ženy s větším poprsím mohou pociťovat určité nepohodlí a bolest. 
  • Pokud plánujete jít na procházku, cvičit, dělat namáhavou aktivitu nebo běhat za dětmi nebo domácími zvířaty po zahradě, nošení podpůrné podprsenky (většinou té sportovní) může snížit namáhání prsou. 
  • Navíc, jít bez podprsenky může být tak trochu módní faux pas. Pokud máte na sobě úzký top nebo těsnou košili z průhledné látky, prsa mohou prosvítat. Vždy záleží také na tom, kam bez podprsenky vyrážíte. 

Přečtěte si: Víte jaké problémy trápí ženy nejčastěji? 

Verdikt 

Tak jak to tedy je? Měli byste chodit bez podprsenky? V konečném důsledku je rozhodnutí jen na vás. Zvažte všechna pro a proti a rozhodněte se, co je pro vás nejlepší. Neexistuje žádná správná nebo špatná odpověď, takže dělejte cokoliv, díky čemu se budete cítit pohodlně. 

Nenošení podprsenky může posílit vaše sebevědomí a stejně tak se můžete cítit pohodlně ve své vlastní kůži. Mějte na paměti, že každé tělo a prsa jsou jedinečné a budou reagovat odlišně na změny, kterým se rozhodnete přizpůsobit. 

S podprsenkou: výhody a nevýhody 

Photo by Gustavo Fring

Podprsenky jsou neoddělitelnou součástí šatníku mnoha žen. Není ale neobvyklé, že mnoho žen nosí nesprávnou velikost podprsenky. Některé jsou příliš velké, jiné příliš malé, což může přispět ke změnám v držení těla a v průběhu času způsobit bolesti pohybového aparátu. Za předpokladu, že podprsenka sedí správně, váha poprsí se rozloží a může tak uvolnit zátěž zad, krku a ramen. 

Výhody nošení podprsenky

  • Ženská prsa jsou tvořena tukem a žlázami. I když vaziva poskytují potřebnou oporu, prsa mohou ochabovat u všech žen. Nošení podprsenky pozvedne prsa a do určité míry může pomoci předcházet tomuto ochabování. 
  • Ať už chcete maximalizovat nebo minimalizovat vzhled svého hrudníku, správně padnoucí podprsenka vám může pomoci dosáhnout požadovaného tvaru a velikosti vašich prsou.
  • Nosit podprsenku je vhodné hlavně během denní namáhavé aktivity, při sportu, cvičení a dalších činnostech, které mohou vést k bolesti prsou. Kromě toho existují podprsenky bez kostic a švů, které poskytují ultra pohodlí během celého dne. 
  • Nošení správného typu podprsenky vám může pomoci udržet prsa v lepší formě a cítit se jistější ve svém těle. To, co nosíte pod svými šaty, může sehrávat významnou úlohu v tom, jak se cítíte. Dobře padnoucí a pohodlná podprsenka by měla poskytnout prsům vynikající oporu a zvýšit vaše pohodlí. Hlavně ženy s velkým poprsím by si měly vybírat vysoce kvalitní podprsenky, speciálně navržené tak, aby poskytovaly podporu prsům i ramenům. 

Nevýhody nošení podprsenky

  • Neexistuje žádná jedna velikost pro všechny a podle odborníků na spodní prádlo mnoho žen nosí nesprávnou velikost podprsenky a nemá o tom ani ponětí. Při koupi podprsenky byste měly myslet nejen na styl, ale i na výběr vhodného materiálu, velikosti košíčků a velikosti obvodu. 
  • Pevnost, tvrdost a neustálé tlačení kolem hrudníku může utlačovat hlavní krevní cévy, což může vést k přerušení krevního oběhu. 
  • Prsa jsou flexibilní a dokážou se přizpůsobit různým změnám, kterými ženské tělo prochází. Takové případy nastávají během těhotenství, PMS, přibrání nebo shození kil navíc. Mnoho žen si také zvykne ignorovat a nosí stále jednu podprsenku. Během těchto změn je však nezbytné podprsenky v každé situaci přizpůsobit. 

Verdikt 

Pokud se rozhodnete pro nošení podprsenky, klíčem je najít správnou kombinaci stylu, tvaru a velikosti. Zásobte svůj šatník kvalitními podprsenkami a noste svůj styl s jistotou. Najít správný střih podprsenky vhodné pro stylový outfit může podpořit sebedůvěru a podpořit pozitivní obraz sebe sama. 

Nošení podprsenky během spánku 

Věděli jste o tom, že například Marilyn Monroe každou noc nosila podprsenku s tvrzením, že jí pomáhá udržet si postavu? I dnes mnohé ženy trvají na nošení podprsenky během spánku, zatímco jiné ženy tvrdí, že zdravější alternativou je spát bez podprsenky. Tady jsou nejčastější mýty a fakta o nošení podprsenky na spaní, s kterými se můžete střetnout. 

Mýtus: Nošení podprsenky během spánku způsobuje rakovinu prsu

Je běžným tvrzením, že nošení podprsenky s kosticemi během spánku způsobuje rakovinu prsu kvůli kosticím, které se třou o pokožku a omezují lymfatický tok. Neexistuje však žádná přesvědčivá vědecká studie, která by toto dokazovala. Mezi nošením podprsenky během spánku a rizikem rakoviny prsu neexistuje žádná prokazatelná souvislost. 

Fakt: Nošení podprsenky během spánku může ovlivnit kvalitu vašeho spánku 

Některé studie ukázaly, že tlak těsného spodního prádla, může zvýšit tělesnou teplotu a snížit hladinu melatoninu, což může ovlivnit kvalitu spánku, protože melatonin řídí cyklus spánku a bdění. Nošení podprsenky může také způsobit podráždění. Pokud však nosíte pohodlnou podprsenku, která vás nedráždí, kvalita spánku nemusí být ohrožená. 

Mýtus: Nošení podprsenky během spánku způsobuje povislá prsa 

Tento mýtus vychází z myšlenky, že prsní tkáně mohou ztratit svou pevnost, pokud nosíte podprsenku po delší čas. 

Fakt: Pokud jste těhotná, nošení podprsenky během spánku vám může pomoci zmírnit bolest

Pokud jste těhotná a pociťujete bolest v prsou, nošení těhotenské podprsenky vám může pomoci poskytnout větší podporu a zmírnit nepohodlí během spánku. Podprsenka může také pomoci udržet vložky na kojení na svém místě. Ujistěte se však, že si vyberete těhotenskou podprsenku, která je pohodlná a ne příliš těsná. 

Mohlo by vás zajímat: Jak si ulevit při bolestech a PMS?  

Mýtus: Nošení podprsenky během spánku zabraňuje růstu prsou

Opět neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že nošení podprsenky na spánek zabrání růstu poprsí. Nošení podprsenky v leže nestlačí prsa.

Měli byste tedy nosit podprsenku na spaní? Odpovědí je dělat cokoli, co vám vyhovuje. Máte-li menší prsa, možná budete chtít zpět bez podprsenky. Ženy s většími prsy však mohou ocenit dodatečnou podporu, která může zmírnit bolest a nepohodlí většího poprsí. Jelikož nošení podprsenky na spaní nemá žádný vliv na riziko rakoviny prsu, růst prsů nebo riziko povislých prsou, můžete se rozhodnout pro možnost, která je pro vás nejpohodlnější.

Typy a druhy podprsenek 

Photo by Jon Ly on Unsplash

Existují různé typy podprsenek, z kterých si může vybrat skutečně každá žena. Podprsenka by měla ženě sedět, ale zároveň je třeba při výběru zhodnotit i barvu, a to, k jaké příležitosti je podprsenka určená. Ať už ji nosíte pod polokošili nebo pod přiléhavé šaty, na škodu určitě není trošku experimentovat. 

Push-up podprsenka

Push-upka je vyztužená podprsenka s vycpávkami, s kosticí nebo bez. Vycpávky mohou být vyjímatelné, všité nebo vlisované přímo do košíčku. Podprsenka push-up tvaruje a pozdvihuje prsa a vytváří plný dekolt. Je ideální pro menší prsa.

Bardotka – balkonová podprsenka 

Bardotka nebo balconettka je podprsenka se speciálním střihem košíčků, které díky svému tvaru dokáží zvýraznit hlavně horní linii prsou. Bardotka má většinou i boční kostice, což zaručuje pevné držení prsou. Nosit je můžete pod topy bez rukávů i pod šaty s hlubokým výstřihem. Výhodou je, že tento typ podprsenky drží tvar i bez ramínek. 

Vyztužená podprsenka 

Tento typ je klasika a patří k nejoblíbenějším podprsenkám. Vyztužené podprsenky nemají žádné vycpávky, které by prsa zvětšovaly. Košíčky těchto typů podprsenek formují a stabilně drží poprsí bez efektu zvětšování a jsou vhodné pro všechny typy postav. 

Polovyztužená podprsenka 

I když je tento typ podprsenky jen částečně vyztužený, poskytuje dostatečnou oporu pro prsa a díky spodní výztuži drží podprsenka pěkný tvar prsou. Je pohodlná a prsa v ní působí úplně přirozeně. 

Nevyztužená podprsenka 

Nevyztužená podprsenka je velmi pohodlná a ocení ji hlavně ženy s velkými prsy, protože mívá mírně zmenšující efekt. Je prodyšná, a proto vhodná pro letní období. Košíčky nevyztužené podprsenky mohou být bez kostic nebo s. Díky kosticím drží na místě a částečně formuje poprsí.

Sportovní podprsenka 

Sport by měl být neoddělitelnou součástí každého zdravého životního stylu. A abyste se i při cvičení cítila dobře a pohodlně, je nutné vybrat kvalitní sportovní podprsenku. I sportovní podprsenka by měla zajistit dostatečnou oporu, a to hlavně proto, aby prsa při pohybu pevně držela na svém místě. Sportovní podprsenky bývají ušité z rychleschnoucích materiálů, které odvádí pot z těla a jsou zároveň lehké, odolné a prodyšné. 

Podprsenka plunge 

Plunge podprsenka (i dekoltka) se hodí hlavně do hlubokých výstřihů. Pro menší prsa můžete zvolit ty s vycpávkami, plunge pro větší prsa nemají žádný push up efekt, i přesto dokážou vytvořit krásný plný dekolt až hluboko do výstřihu.  

Kojící podprsenka 

Kvalitní mateřské, kojící podprsenky pro maminky jsou nenahraditelnými pomocníky v období kojení. V první řadě by měla být podprsenka pohodlná a měla by poskytovat prsům dostatečnou podporu. Vybírat si můžete z mnoha barevných kombinací, vzorů, střihů, bez výstuže nebo odepínací vyztužené podprsenky. 

Zmenšovací podprsenka

Jak už z názvu vyplývá, hlavní úlohou této podprsenky je opticky minimalizovat velikost poprsí. Optické zmenšení nastává díky střihu podprsenky, kdy tvar košíčků prsa zpevní a stáhne. Zmenšovací podprsenky jsou určeny pro ženy s obzvlášť velkým poprsím. Pohodlí je pro vaše prsa nutností, proto se před koupí pořádně změřte a v tabulce velikostí si ověřte velikost obvodu i košíčků. 

Kdy je čas vyměnit podprsenku? 

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Kdy jste si naposledy kupovaly novou podprsenku? Pokud je odpověď více než před 6 měsíci, je velká šance, že vaše podprsenka už dosloužila. Odborníci doporučují vyměnit podprsenku každých 6 měsíců, nebo přibližně po 180 použití. 

Pokud však máte velký výběr podprsenek, které střídáte, můžete vyměnit podprsenky i po více než 6 měsících, pokud se o ně správně staráte. Kdy je čas koupit novou podprsenku? 

  1. Košíčky jsou roztáhnuté nebo příliš velké
  2. Košíčky jsou příliš malé
  3. Ramínka jsou příliš volná
  4. Nosit podprsenku je bolestivé 
  5. Z podprsenky čouhají kostice 
  6. Materiál podprsenky je děravý
  7. Podprsenka je vysušená a čouhají z ní vlákna 
  8. Barva je vyblednutá
  9. Váš vkus se změnil 

Dokonalý střih – jak zjistit, kdy vám podprsenka správně sedí? 

Nošení dokonalého střihu podprsenky nestačí, pokud nevíte, jak ji správně nosit. Většina žen dělá chybu, pokud jde o nošení, i když velikost podprsenky je správná. Protože i podprsenka správné velikosti vám může způsobit nepohodlí a neposkytne vám dostatečnou oporu, pokud ji nosíte nesprávně. Ať už jde o vyztuženou podprsenku nebo sportovní, vždy je třeba odpovědět si na otázku: Nosím podprsenku správně? 

Mnoho žen se spokojí s velikostí, kterou dostanou při výběru podprsenky, ale ženská těla se mění, takže stojí za to se vždy ujistit, že dostanete v obchodě to nejlepší. Jak si tedy vybrat podprsenku, která dokonale sedne? 

Svět módy může být někdy matoucí a zastrašující a vybrat si správnou velikost může být náročný úkol, ale nebojte se. Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou vybrat si správně. 

1. Změřte se 

Základem úspěchu je důsledné měření a zjištění správné velikosti podprsenky. Příliš těsná podprsenka může během celého dne způsobit nepohodlí. Podobně vám nemůže dělat dobře ani podprsenka volného střihu. 

Nejprve je třeba změřit obvod hrudníku těsně pod prsy. Protože právě spodní lem podprsenky nese většinovou zátěž prsou, měl by sedět správně, nesmí být volný, ale musí se vám dobře dýchat. Měřit byste se měly ideálně při výdechu. Od naměřené hodnoty potom odečtěte přibližně 5 cm a dostanete výsledný obvod podprsenky. 

Míry hrudníku doporučujeme zjišťovat přibližně v polovině menstruačního cyklu, protože během menstruačního cyklu mohou být prsa větší. Pokud se vám míry nezdají, měření za několik dní zopakujte. Dvě měření vám lépe ukážou, jak na tom vaše tělo je. 

Tip: Trápí vás bolestivá prsa nebo máte bolestivou menstruaci? Víte, co vám může pomoci? 

Druhá zásadní míra je obvod přes prsa v nejširší oblasti, která určuje velikost košíčků. Měření udělejte v nejširší části prsou, přes bradavky. Potom zvolte vhodnou velikost košíčků podle velikostní tabulky konkrétního výrobce. Pamatujte, že každá prsa mají jiný tvar a bude jim vyhovovat jiný střih košíčků. 

Obvod podprsenky se značí číslicemi (nejčastěji 65-105 cm), velikost košíčků se značí písmeny (A-G). 

2. Vyberte si vhodný typ podprsenky

V dnešní době je trh zaplavený různými druhy podprsenek. Můžete si vybrat z řady vyztužených, s kosticemi, push-up a dalších. Typy podprsenek mohou záviset od několika věcí – tvaru prsou, příležitostí a použití. 

Tip: Jak už jsme zmiňovali, během menstruace se může tvar a velikost prsou změnit. Dbejte proto i v těchto dnech na to, abyste nosily správný typ podprsenky. Pokud vás trápí bolesti, víte o tom, že CBD může pomáhat při menstruačních bolestech? 

3. Noste podprsenky správně 

Pokud se vám nezdá správná velikost podprsenky, možná ji jen nenosíte správně. Mnoho žen neví, jak dokonale podprsenku nosit. Nejlepší způsob, jak si správně obléct podprsenku, je předklonit se. To umožňuje, aby se vaše prsa přirozeně usadila a zapadla do košíčků podprsenky. Jediné, co musíte udělat je mírné pohupování, abyste košíčky správně naplnily. Potom je třeba se ujistit, že ramínka nejsou příliš těsná nebo příliš volná a gumička podprsenky sedí rovně na zádech. 

Péče o spodní prádlo 

Vaše spodní prádlo bude potřebovat trochu více pozornosti a péče v porovnání s běžným oblečením. Vyztužené podprsenky a podprsenky s kosticemi mohou ztratit svůj tvar, pokud se nacpou do šuplíku na spodní prádlo nebo se zahrabou pod hromady oblečení. 

Mějte je vždy přehledně uložené v šuplíku na spodní prádlo s množstvím místa nebo si pár podprsenek pověste na ramínka. Tímto způsobem si mohou zachovat svůj tvar. Během cestování se můžete rozhodnout pro speciální obaly na podprsenky místo toho, abyste je nacpaly jen tak do kufru.

Podprsenky jsou jedním z nejjemnějších oděvů v šatníku. Víte jak spodní prádlo správně prát? Rozhodně si nezaslouží točení a ždímání v pračce. Může to zničit jejich tvar, poškodit kostice i vycpávky. Také když dáte podprsenky do sušičky, elasticita podprsenky se poruší mnohem rychleji. 

Podprsenky perte vždy ručně jemným čistícím prostředkem, aby vám déle vydržely. Nikdy je neždímejte ani nestlačujte, položte je na plocho na povrch a nechte je přirozeně uschnout. 

Pokud se přece jen rozhodnete pro praní v pračce, perte vždy maximálně na 30°C a zvolte program pro jemné praní. Doporučujeme užívat při praní ochranné pytlíky, v kterých bude podprsenka v bezpečí. 

Závěr 

Ať už budete nebo nebudete nosit podprsenku, jde v konečném důsledku pouze o vaše osobní preference. Jsou ženy, které podprsenky jednoduše nenosí, jiné zase v podprsence i spí. Klíčový by pro vás měl být váš komfort. Poslouchejte své tělo a dejte mu, po čem touží. Vždy se vyplatí mít připravenou pohodlnou podprsenku, která dobře sedí a poskytne vašim prsům dostatečnou oporu. 


Dominika Blchová, obsahový a SEO specialista

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *